Moja przyjaciółka miała urodziny więc postanowiłam, że zrobię jej torcik niespodziankę :))) Tort to biszkopt pomarańczowy przełożony masą ze śmietany kremówki i serka mascarpone.
piątek, 18 października 2013
poniedziałek, 14 października 2013
3 Bit versja II
Mój mąż przyniósł mi ten przepis z pracy od koleżanki. Jest to zdaniem mojej rodzinki lepsza wersja tego ciasta. Jeżeli lubisz ciasto 3 Bit koniecznie musisz wypróbować tą wersje :) Polecam.
Składniki:
- 1 duża paczka herbatników „Pepitki”;
- 2 duże paczki krakersów;
- 1 puszka masy krówkowej ( podgrzać w ciepłej wodzie);
- dżem z czarnej porzeczki,
- czekolada do potarcia wierzchu lub płatki migdałów
Krem budyniowy:
- ½ l. mleka,
- 2 ł. mąki ziemniaczanej,
- 2 ł. mąki pszennej,
- 2 żółtka,
- 7 łyżek cukru,
- cukier wanilinowy;
- 1 kostka masła
Przygotowanie masy budyniowej: 1 ½ szklanki mleka i cukry zagotować.
Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do
gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę
gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać
stopniowo zimny budyń.
Bita śmietana:
- 500 ml śmietany kremówki 30 % + 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny + 1/3 szkl. wrzątku (ew. 2 fixy)*
Układamy na blaszce wyłożonej folią kolejno
warstwy:
- herbatniki;
- masa budyniowa;
- krakersy;
- masa krówkowa;
- dżem porzeczkowy;
- krakersy;
- bita śmietana;
- posypać tartą gorzką czekoladą lub prażonymi płatkami migdałów.
piątek, 11 października 2013
sałatka z zupek chińskich
Urodziny mojego synka i znowu trzeba coś przygotować ;) wszystko już miałam w głowie po układane tylko ta nieszczęsna sałatka :) jedna ciocia nie je kurczaka, druga tuńczyka ta już była, tamta też. Od koleżanki usłyszałam zrób sałatkę z zupek chińskich, myślę takiej jeszcze nie robiłam. Sałatka szybka (bez namaczania makaronu dobra na drugi dzień) i bardzo dobra. Wszystkim dogodziłam i to najważniejsze ;).
SKŁADNIKI:
- 2 zupki chińskie (łącznie z przyprawami),
- 8 średnich korniszonów,
- puszka kukurydzy konserwowej,
- papryka konserwowa (słoik 370 ml),
- 20 dkg lub więcej szynki,
- 5 łyżek jogurtu greckiego,
- 8 łyżek majonezu,
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Zupki pokruszyć, wsypać do miski wraz z przyprawami.
- Pokroić szynkę, korniszony, paprykę w drobną kostkę.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Wszystkie składniki łącznie z jogurtem i majonezem wrzucić do miski z zupkami. Całość wymieszać.
- Ewentualnie doprawić (niektóre zupki są bardziej słone inne mniej, ilość soli i pieprzu wedle uznania).
- Włożyć na całą noc do lodówki- można ją jeść dopiero na drugi dzień bo makaron musi zmięknąć.
Smacznego !
P.S.
P.S.
Jeżeli chcesz zrobić sałatkę i skonsumować ją w tym samym dniu to proponuję w osobnym naczyniu namoczyć makaron
w 3/4 szklanki wrzącej wody- makaron zmięknie i wtedy dodaj
go do reszty składników, pomieszaj i można jeść od razu.
poniedziałek, 7 października 2013
zalewa octowa do grzybów
Wydawało nam się, że w tym roku nici z wypadów do lasu na grzyby, nad czym strasznie ubolewaliśmy. Coś się jednak wydarzyło, coś się zmieniło i las, który mamy praktycznie pod nosem miło nas przywitał i obdarował sporą ilością grzybów. Oj pachniało nam w domku pachniało :) Część zamroziłam, zrobiliśmy również pyszny sosik, nie mogło również zabraknąć zupy grzybowej :) a podgrzybki i opieńki zostały przeznaczone do marynowania.
Zalewa:
- 2 szklanki wody,
- 1 szklanka octu 10%,
- 2 łyżeczki soli,
- 6 łyżeczek cukru.
- liście laurowe ( ja dałam po 1 na słoiczek),
- ziele angielskie ( dałam po 2 na słoiczek),
- pieprz ( dałam 5-6 ziarenek na słoiczek),
- goździki ( dałam po 2 na słoiczek),
- cebula.
Wykonanie: Grzyby oczyścić, wrzucić do wrzątku i gotować, aż będą
miękkie. Potem grzyby wyłowić z wody, ułożyć w słojach, dodając
przyprawy i plaster cebuli. Zagotować składniki zalewy i gorącą zalać
grzyby. Słoje szczelnie zamknąć i pasteryzować 20 min.
piątek, 4 października 2013
Cukinia smażona w bułce tartej
Ostatnio aby urozmaicić coś to nasze jedzenie zrobiliśmy właśnie cukinię w bułce tartej i muszę powiedzieć, że była to naprawdę fajna odmiana.
Składniki:
- cukinia
- jaja
- bułka tarta
- Sól
- pieprz
- olej do smażenia
Cukinie obieramy i
kroimy w plasterki, następnie z obu stron pieprzymy i solimy. Rozrabiamy jajko dodając do niego sól i pieprz. Następnie moczymy w nim
cukinię i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron.
Smacznego :)
czwartek, 3 października 2013
Maliny w syropie
W mojej spiżarce nie mogło również zabraknąć malinek w syropie :). Będą idealne w zimie do deserów i nie tylko :)
Składniki:
Sposób przygotowania:
Maliny przebieramy i płuczemy. Przekładamy do wcześniej przygotowanych słoiczków.
W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, gorącym syropem zalewamy maliny w słoiczkach, zakręcamy. Słoiczki z malinami pasteryzujemy przez ok. 20 minut.
Smacznego!!!
Składniki:
- 1 kg malin
- 1 litr wody
- 1-1,5 szklanki cukru (lub według uznania)
Sposób przygotowania:
Maliny przebieramy i płuczemy. Przekładamy do wcześniej przygotowanych słoiczków.
W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, gorącym syropem zalewamy maliny w słoiczkach, zakręcamy. Słoiczki z malinami pasteryzujemy przez ok. 20 minut.
Smacznego!!!
środa, 2 października 2013
Maliny w cukrze na zimę
W tym roku malinki nam ładnie obrodziły. Zrobiłam soki, dżemy, malinówki, trochę zamroziłam i postanowiłam, że zrobię parę słoiczków malin zasypanych cukrem na zimę.
Składniki:
maliny (ilość dowolna w zależności od tego ile chcemy przygotować)
maliny (ilość dowolna w zależności od tego ile chcemy przygotować)
cukier ( ja dałam po 3 łyżki do każdego słoiczka)
Sposób przygotowania:
Świeże maliny przebieramy. Maliny nakładamy ciasno do wcześniej przygotowanych słoiczków i zasypujemy dowolną ilością cukru (w zależności jakie kto lubi). Słoiki zamykamy i pasteryzujemy ok. 20 minut.
Sposób przygotowania:
Świeże maliny przebieramy. Maliny nakładamy ciasno do wcześniej przygotowanych słoiczków i zasypujemy dowolną ilością cukru (w zależności jakie kto lubi). Słoiki zamykamy i pasteryzujemy ok. 20 minut.