W zamrażarce mnóstwo mrożonych owoców, więc może jakieś ciasto z owocami :). Ulubione malinki z biszkoptem polane galaretką;) ciasto, którym zajadamy się w lecie oczywiście wtedy używam świeżych owoców. W ręce wpadł mi przepis na biszkopt w którym zatapiamy biszkopciki posmarowane powidłami śliwkowymi. Rewelacja na pewno jeszcze nie raz go upiekę jest pyszny. Ja tylko nie piekłam ciemnego biszkoptu ponieważ co poniektórzy nie tolerują kakao i nie ma tak fajnego efektu jak z ciemnego biszkoptu wyłaniają się białe biszkopciki :) ale smak i tak cudowny :)). Przepis pochodzi z książki siostry Anastazji "100 nowych ciast".
Składniki na biszkopt ciemny:
Składniki na biszkopt ciemny:
- 6 jaj,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 2-3 łyżeczki kakao
Dodatki:
- 1 opakowanie biszkoptów okrągłych,
- 1/2 słoika (małego) powideł śliwkowych,
- dowolne owoce ( ja dałam mrożone maliny),
- 3 galaretki koloru owoców przygotowane wg. przepisu na opakowaniu.
Wykonanie:
Z białek ubijamy
pianę ze szczyptą soli, następnie cukier oraz żółtka, mieszamy,
następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao,
mieszamy łyżką.
Biszkopty posmarować powidłami i skleić po dwa. Połowę ciasta biszkoptowego wylać na blaszkę o wymiarach 28x24 cm rozłożyć sklejone parami biszkopty, zalać pozostałą częścią ciasta biszkoptowego. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach C.
Biszkopty posmarować powidłami i skleić po dwa. Połowę ciasta biszkoptowego wylać na blaszkę o wymiarach 28x24 cm rozłożyć sklejone parami biszkopty, zalać pozostałą częścią ciasta biszkoptowego. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach C.
Składniki na masę budyniową:
- 1/2 l mleka,
- 1 kostka masła,
- 2 budynie waniliowe bez cukru,
- cukier do smaku;
Wykonanie:
Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.
Przełożenie ciasta:
ciasto biszkoptowe - masa budyniowa-owoce-galaretka.
Smacznego :)
uwielbiam to ciasto :))
OdpowiedzUsuńCiekawy ten biszkopt, z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńpróbuj próbuj bo naprawdę jest fajny:)
Usuń