Rafaello, to kolejne z ciast, które zagościło na Naszym stole. Ulubione ciasto mojej mamy i upieczone na jej życzenie :). Puszysty biszkopt przełożony masą budyniową i posypany dużą ilością kokosu. Pychota :)) Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu z przepisami.
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek,
- 1 szkl. cukru,
- 1 łyżka oleju,
- 1/2 szkl. mąki pszennej,
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej,
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie:
Z białek ubijamy
pianę ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier oraz żółtka, mieszamy,
dodajemy olej oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia,
mieszamy łyżką. Biszkopt wylewamy do formy o wymiarach 28x24 cm i
pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach C.
Krem:
- 3 szkl. mleka,
- 3/4 szkl cukru,
- 1 kostka margaryny,
- 1 szkl. maki pszennej,
- aromat waniliowy.
Wykonanie:
1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem w reszcie mleka rozprowadzamy mąke (będzie geste), wlewamy to do gotującego się mleka i szybko mieszamy (powstanie
budyn), chwilkę gotujemy mieszając, studzimy. Gdy budyń przestygnie ucieramy go z miękką margaryną i olejkiem waniliowym.
Masa kokosowa:
- 20 dag wiórek kokosowych,
- 2 łyżki masła,
- 1/2 olejku waniliowego.
Wykonanie:
Kokos masło i olejek smażymy na patelni, gdy kokos się lekko zarumieni odstawiamy. Studzimy.
Biszkopt przecinamy na pół, dolny placek smarujemy większą częścią kremu. Przykrywamy drugim plackiem i rozprowadzamy pozostały krem. Na to sypiemy wystudzony kokos i delikatnie dociskamy rękami.
Smacznego:)
Kocham je!
OdpowiedzUsuńwitaj w klubie :))
Usuńbyć może jest to smaczne ciasto,ja robię rafaello z innego przepisu:
Usuń„RAFAELLO” na blachę ok. 25x30
Krem:
3 białe czekolady – najlepsze z Goplany
1litr śmietany Łaciatej 30%
2 Śnieżki w proszku
2 opakowania wiórków kokosowych – każde po 10dag
mała żelatyna
biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
kropla oleju
papier do pieczenia
Nastawić piekarnik na 180º, wstawić śmietanę do zamrażalnika
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubijać mikserem, z cukrem i szczyptą soli, do sztywności.
Sztywną pianę mieszać w jedna stronę łyżką drewnianą. Do mieszanej piany stopniowo dodawać raz żółtko, raz łyżkę mąki. Gdy podczas mieszania zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza dodać kroplę oleju i dalej mieszać. Puszystą masę wylać na wyłożoną papierem blachę. Piec w temp. 180º ok. 20 minut. Na złoty kolor. Zagotować wodę i wrzącą
(ok. ćwiartki szklanki) zalać żelatynę – mieszać, aż nie będzie widać kryształków. Odstawić.
Upieczony i ciepły biszkopt wyjąć z blachy, odwrócić „do góry nogami”, położyć znów
na blachę i delikatnie zedrzeć z niego papier.
Podzielić czekoladę na małe kawałki, zalać dwiema łyżkami wody i wstawić
do kuchenki mikrofalowej – nie domykać. Śmietanę ubijać ze śnieżkami w wysokim i dość dużym naczyniu. Do ubitej i ciągle miksowanej śmietany dodawać: rozpuszczoną czekoladę (pod koniec ubijania śmietany włączyć kuchenkę na 2 – 3 min., gdy czekolada będzie płynna dolać do śmietany), dalej ubijać, następnie dodać 1 paczkę wiórków i na koniec kiślowatą żelatynę. Wylać na biszkopt, w miarę równo rozprowadzić masę i jej wierzch posypać drugą paczką wiórków. Wstawić całość do lodówki. Do spożycia za jakieś 2 godziny.
Trzymać w lodówce.
Smacznego:)
a mi ta masa żółta wyszła nie taka jak na zdjeciu;)
OdpowiedzUsuń:) a smakowało chociaż ??
UsuńZrobilam to ciacho, wszystko wyszlo jak na zdjeciu, ale masa tez jest zolta. Do tego jak ugotowalam budyn i sprobowalam, to wyczuwalna w nim byla maka, czy to normalne, czy za krotko gotowalam? Po dodaniu margaryny czuc ja mniej, ale troche mi to przeszkadza. Ogolnie przepis dobry, jak sie robi zgodnie ze wskazowkami, to wychodzi jak ma byc.
UsuńZdecydowanie za krótko gotowałaś ten budyń i dlatego czułaś mąkę, też mi się tak kiedyś zdarzyło, dlatego teraz próbuje zanim zdejmę z ognia czy czuć mąkę.
UsuńA co do koloru masy ;) to jakieś czary ;))))
Żadne czary-ten kto zna się nieco na kuchni powinien wiedzieć, że kolor masy zależy od dodanej margaryny bądź masła.
Usuńkolor zależy też od jajek. Czasami są jajka "anemiczne" z marketu i one często są mniej żółte. Małe jajka mogą być bardziej żółte i bardziej barwić masę.
UsuńZdecydowanie smaczniej i zdrowiej jest dodać masło, niż margarynę pełną chemii :) ale niektórzy wolą chemię zamiast kalorii ;)
zrobilam i jest w lodowce mam nadzieje ze bedzie dobre
OdpowiedzUsuńpyszne tak wyszlo jak twoje chciałam tu wstawić zdjęcie w komentarzach ale nie da się chyba :( moje pierwsze ciasto na biszkopcie jestem antytalentem ale to ciasto super 1/10 daje 15!!!!;)))))
OdpowiedzUsuńbardzo się ciesze ;)))
UsuńZrobiła, Nie polecam , Biszkopt mi kompletnie nie wyszedł , miał moze 1 cm grubości , wiórki w tłuszczu to też totalna klapa ! Tylko masa ok .
OdpowiedzUsuńBardzo mi przykro, że ci nie wyszedł.
UsuńNa razie upiekłam biszkopt i bardzo szybko zbrązowiał, ledwie po 20 minutach. Zmniejszyłam nieco temperaturę i jest okej :) Jestem na etapie robienia kremu. Mam nadzieję, że wyjdzie pysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i na razie polecam! :))
Trzymam w takim razie kciuki, żeby wszystko się udało :) bo ciasto naprawdę jest pyszne.
UsuńZrobiłam po raz pierwszy sama od początku do końca ciasto i wyszło niesamowite!
OdpowiedzUsuńNaprawdę przeglądałam ten przepis chyba kilka razy w końcu jednak przekonałam się do upieczenia go i cała rodzina była zachwycona- rafaello zniknęło w 2 dni :-) już znalazło się w moim rodzinnym zeszycie z przepisami, tak więc dziękuję bardzo autorce bloga za pokazanie ciasta, które z mety już samym wyglądem podbija serca i kubki smakowe domowników :-)
Bardzo się cieszę :) takie komentarze zachęcają do mojego dalszego kucharzenia :)
Usuńzrobiłam na imieniny i placek poszedł w całości jako pierwszy polecam pycha
UsuńMi też wyszło !!! Piękne, smaczne i oh i ah ;p dodałam do wiórek jeszcze płatki migdałowe, polecam ;p Pycha !!! Od dziś w naszym domu ciasto numer 1 ;p
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :))
Usuńmoje pierwsze ciasto w życiu, robione z tego przepisu wyszło idealnie! :)
OdpowiedzUsuńnie zrobiłam ciasta ALE BYŁO PYSZNE
OdpowiedzUsuńPyszny ten jabłecznik jest
OdpowiedzUsuńwłasnie jestem na półmetku, czekam az wystygnie biszkopt i bede rozprowadzac krem, biszkopt wyrósł, krem bardzo dobry, na pewno nie raz powtórze to ciasto! :D
OdpowiedzUsuńBiszkopt bardzo puszysty i lekki w połączeniu z kremem, niebo w gębie jesli ktoś lubi kokos to naprawdę polecam bo przepyszne...
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowało :)
Usuńtez mam taki sam przepis od mamy...i wlasnie niedawno skaczylam go robic...pychotka...palce lizac :)
OdpowiedzUsuń:)))
UsuńWitam! Mam takie pytanie: na krem potrzebna jest margaryna, czy masło? Bo w składnikach podane jest jedno, a w przyrządzeniu drugie- a nie chciałabym strzelać, bo z chybił-trafił bywa różnie :D pozdrawiam! Monika.
OdpowiedzUsuńWitam nie wiem jak to się stało :) już to poprawiam ja dałam margarynę (tylko dla tego że tańsza) więc jeżeli chcesz to możesz dać masło.
Usuńok, dziękuję! ;) Dam znać jak wyszło ciacho :) M.
UsuńNo i wyszło przepyszne- na pewno zagości na stałe :)
UsuńBardzo się cieszę :))
UsuńCiasto bardzo dobre! :D Biszkopt odrobinę za długo piekłam, ale jakoś nie odbiło się to na smaku całego ciasta. Efekt pracy: https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/217346_437763676318917_945618328_n.jpg
OdpowiedzUsuńCiasto jest super robie juz od kilku miesięcy ;) ale mam teraz wyzwanie na super duzy tort i chciałabym zrobić na tym biszkopcie bo jest dobry tylko mam blache o wymiarach 41x31cm i się zastanawiam ile razy powtórzyc składniki by wystarszyło mi na ta blaszke i na trzy blaty tortu ...?Pomożesz ;p
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, że tak późno ale niestety trochę mi się pokomplikowały sprawy i muszę więcej czasu poświęcić rodzinie.U góry jest przelicznik foremek, który na pewno ci pomoże. Ja nigdy nie wykorzystywałam tego biszkoptu do tortów. Jak mam upiec tort zawsze robię niezawodny biszkopt rzucany :)
Usuńwygląda pysznie mam nadzieje że moja córka będzie w stanie zrobić to sama :)
OdpowiedzUsuńCo to znaczy ubieramy go z margaryna? Bo za bardzo nie rozumiem
OdpowiedzUsuńa gdzie masz tak napisane ?
Usuńucieramy go z miękką margaryną i olejkiem waniliowym. w wykonanie kremu :)
OdpowiedzUsuńucieramy, a ty napisałaś/eś ubieramy w komentarzu powyżej i to mnie zmyliło ;) możesz ucierać możesz zmiksować. Ucierać czyli do makutry wrzucasz margarynę i rozcierasz ja, a następnie dodajesz do niej łyżka po łyżce budyń i ucierasz to na jednolitą masę. Ewentualnie wrzucasz margarynę do miski miksera i miksując dodajesz łyżka po łyżce budyń i miksujesz na jednolitą masę.
UsuńA mi nijak nie przypomina to ciasto Rafaello.. ;/
OdpowiedzUsuńMi również, odbiega od mojego przepisu.
UsuńSpróbuj dodać do kremu jeszcze paczkę budyniu waniliowego, a do wiórek przy zarumienianiu na patelni- cukier (łyżka wystarczy ale ja daję dwie, żeby nie było zbyt sypkie :)
Ja od wielu (17) lat robię podobne ciasto chociaż od kilku już nie jem, bo mi zbrzydło ale dzieci je uwielbiają!! Różni się tym, że biszkopt jest z 4 jajek, na który po upieczeniu i wystudzeniu wykładam mus z jabłek (1 słoik litrowy). Dalej jak w tym przepisie -krem budyniowy i wiórki. Polecam.
OdpowiedzUsuńOd dawna szukałam przepisu na idealny biszkopt i po długich trudach znalazłam! Wielkie dzięki za ten przepis, biszkopt jest świetny:)
OdpowiedzUsuńA do kremu można dać normalny budyń i wymieszać z margaryną i dodać trochę wódki czy zmieni to całe ciasto ? Bo mam wszystkie składniki tylko tego aromatu wanilinowego . Myślę że mój krem też sprawdzi się do tego ciasta ? Proszę o szybką odpowiedź
OdpowiedzUsuńSpokojnie można. Przepraszam że po czasie ale niestety brak dostępu do internetu przez chwilę odciął mnie od świata
UsuńMoje pierwsze ciasto w życiu i wyszło genialnie. Polecam :)
OdpowiedzUsuńa ile tego aromatu do kremu?
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto. Jestem totalnym laikiem w kwestii pieczenia, a mimo to udało się znakomicie. Pierwszy przepis z internetu który mogę polecić z czystym sumieniem.a krem robilam na masełku.
OdpowiedzUsuńwitam. biore się za zrobienie tego ciasta... czy na pewno potrzebny jest aromet ?? czy faktycznie zmienia to smak ciasta ?? co on w ogole daje? bo zastanawiam się co się stanie jak pomine ten składnik...
OdpowiedzUsuńaha :) a czy możliwe jest żeby ten biszkopt na przykład nie wyszedł bo "piekarnik kiespski" ?? bo się przeprowadziliśmy do tesciow a ona mowi ze ma taki wlasnie piekarnik i mi ten biszkopt nie wyrośnie... i ze musze zmniejszyć proporcje a upiec dwa... ???
aromat nadaje aromat i smak, ale jeśli chcesz pominąć to myślę, że nic się nie stanie poniżej jest fajny przepis na inną masę do tego ciasta :)
Usuńco do biszkoptu w komentarzach pojawiła się jedna opinia że biszkopt nie wyrósł reszta pisze że jest świetny mnie się nie zdarzyło, żeby mi nie wyrósł no ale jak teściowa już zapowiada że ci nie wyrośnie to pewnie lepiej wie :) a poważnie jeżeli się obawiasz to zrób tak jak ona radzi biszkopty lubią płatać figle ;) ewentualnie upiecz biszkopt tradycyjny - rzucany
6 jajek,
3/4 szklanki mąki pszennej ( ok. 115 gram),
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej ( ok. 45 gram),
niepełna szklanka cukru ( ok. 180 gram)
A to dla wszystkich wielbicieli kokosu! Mase ugotowalam na 2 szklankach plynnego mleka kokosowego i 1,5 szkl. mleka zwyklego. Bomba! Krem jest oczywiscie jeszcze bardziej kokosowy! Polecam! PS. Wszystkie kremy robie tylko na masle.
OdpowiedzUsuńczuje się masa jest obłędna w smaku :) chyba na weekend wypróbuje :)) dzięki za przepis
Usuńjak mam utrzeć budyń z masłem?
OdpowiedzUsuńmożesz ucierać możesz zmiksować. Ucierać czyli do makutry wrzucasz margarynę i rozcierasz ja, a następnie dodajesz do niej łyżka po łyżce budyń i ucierasz to na jednolitą masę. Ewentualnie wrzucasz margarynę do miski miksera i miksując dodajesz łyżka po łyżce budyń i miksujesz na jednolitą masę.
Usuń