Córeczka już w domku, goście zapowiedzieli się przywitać ją na świecie :)) no cóż trzeba było się jakoś przygotować. Wiedziałam co chce upiec, chodził za mną właśnie Snikers. Przekopałam swoje notatki z przepisami i niestety nie znalazłam. Sięgnęłam więc do netu, ciast o nazwie Snikers jest wiele, ale ja szukałam tego mojego ulubionego i znalazłam go w przepisach Ewy Wachowicz o Tu. To było 7 miesięcy temu. Od tamtej pory ciasto to robię na każde ważne dla nas okazję bo jest tego warte. W te święta również zagości na Naszym stole. Ciasto jest pyszne. Polecam.
Biszkopt:
- 7 jajek,
- szczypta soli,
- niepełna szklanka cukru,
- 5 łyżek mąki,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 puszka masy krówkowej (kajmak) ok 500 gram,
- orzechy włoskie do dekoracji,
- polewa czekoladowa (opcjonalnie),
Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli, następnie cukier oraz żółtka, mieszamy, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy łyżką. Biszkopt wylewamy do formy o wymiarach 28x24 cm i pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach C.
Warstwa bezowa:
- 5 białek ( żółtka wykorzystamy w masie budyniowej),
- szczypta soli,
- niepełna szklanka cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 250 g orzechów włoskich uprażonych na patelni i posiekanych,
Z białek ubijamy pianę, dodajemy szczyptę soli oraz cukier, ubijamy,
następnie dodajemy obie mąki wymieszane ze sobą i z proszkiem do
pieczenia oraz posiekane orzechy. Masę wylewamy na blachę o wymiarach 28x24 cm i pieczemy 40
minut w 180 stopniach C.
Masa budyniowa:
- 5 żółtek ( z poprzedniego ciasta),
- pół litra mleka,
- pół szklanki cukru,
- łyżka cukru waniliowego,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- kostka masła,
- 2 łyżki kakao, ( ja ostatnio nie dodałam)
Do 3/4 szklanki mleka dodajemy żółtka, mąki pozostałe mleko gotujemy z
cukrem i cukrem waniliowym, gdy mleko zawrze wlewamy mleko z żółtkami,
mieszamy i gotujemy aż masa zgęstnieje. Następnie zdejmujemy z ognia i
studzimy. Masło ucieramy na puch, następnie dodajemy po łyżce masy
budyniowej i ucieramy - do wyczerpania. Na sam koniec dodajemy kakao i
mieszamy.
Biszkopt przecinamy na pół. Ułożenie ciasta: połowa biszkoptu, 2/3
masy, ciasto bezowe, kajmak, II połowa biszkoptu oraz pozostała masa
budyniowa. Ciasto dekorujemy orzechami włoskimi.
Smacznego :))
Ciasto snikers, kóre powędrowało do znajomych :)
Ojej, ale smakowite!!!!!!!!
OdpowiedzUsuń:))
Usuńpiękny aż ślinka leci :-)
OdpowiedzUsuńzapisuję!:)
OdpowiedzUsuńAle mi cieknie ślinka, jak patrzę na te dobroci:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam! Pyszne!!
OdpowiedzUsuńciesze się, że smakował :)
Usuńuwielbiam przepisy Ewy Wachowicz ,polecam
OdpowiedzUsuńMam pytanie w przepisie podane jest 7 łyżek mąki do ciasta więc jakie to ciasto będzie? wydaje mi się że za mało tej mąki... Dziwny przepis jak na mój gust.
OdpowiedzUsuńnie 7 lecz 5 (biszkopt to będzie)umiesz czytać A CIASTO PRZEPYSZNE
UsuńZrobione i prawie zjedzone,przepyszne
OdpowiedzUsuńWłaśnie leżakuje w lodówce....jutro Barbórka...mam nadzieje że siostrze będzie smakować. :)
OdpowiedzUsuń