Poszukałam w necie i znalazłam o tu fajny przepis no i tak powstał naprawdę bardzo dobry kebab. Polecam !!
Składniki na ok 7-8 kebabów:
CIASTO
-1/2 kg mąki
- 3 łyżki oleju
-pół kostki drożdży (50g)
-łyżeczka soli
-250ml ciepłej wody
SOS
-majonez (ok 100ml)
-ketchup (5-6 łyżek)
- duzy ząbek czosnku
- jogurt naturalny mały 150g
DODATKI WARZYWNE
-kapusta pekińska
-pomidor duży
-ogórek zielony
-cebula
MIĘSO :
- 3 filety z kurczaka.
-przyprawa do gyrosa w proszku
- przyprawa do grilla i szaszłyków
Wykonanie:
CIASTO:
mąkę,sól, woda z rozpuszczonymi drożdżami i olejem wyrobić na ciasto (żeby dobrze odchodziło od reki) - zostawić na ok 30 min żeby wyrosło.
po 30 min podzielić ciasto na 6 większych lub 8 mniejszych kawałków ( wedle uznania) i robimy placki .
Pieczemy ok 7 min w temp 210-220 st.
SOS:
łączymy wszystkie składniki wraz z posiekanym drobno czosnkiem. (sos lepiej zrobić pierwszy ponieważ najlepszy jest jak się przegryzie)
DODATKI WARZYWNE:
wszystko pokroić wedle uznania.
MIĘSO :pokroic cześć w kostkę część w paseczki i podsmażyć z przyprawami.
Chlebki na kebaby po wyciągnięciu z piekarnika przekroić (nie całe żeby się nie rozpadły na dwie częsci) posmarowac sosem, pierwsze nałożyć na dolną cześć kapustę, mięsko, cebulę oraz resztę :).
Rada: po upieczeniu wszystkie kebabki wyciągnąć nie zostawiać w piekarniku ponieważ stwardnieją nie nie będa dobre.SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz