Znowu Tort ;) tym razem na 80 urodziny mojego wujka. Chciałam upiec coś innego jednak kuzynka zarządziła :), że chce taki tylko bez lukru plastycznego, a polany czekoladą. Pomyślałam hmm fajnie by było jednak coś w nim zmienić i coś mi zaświtało i zaczęłam kombinować :). Upiekłam więc dwa ciemne biszkopty. Jeden większy, drugi mniejszy. Większy przełożyłam masą, którą chciała kuzynka, a mniejszy inną masą :) i nałożyłam jeden na drugi :) co oczywiście nie było dobrym pomysłem hehe ale grunt, że wujek się ucieszył i że smakowało :))
Biszkopt na tortownicę 27 cm przepis pochodzi stąd :
- 8 jaj
- 15 dag mąki
- 15 dag cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 budyń czekoladowy
- 1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao
Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę.Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Makę, proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 27-28 cm. wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kiedy biszkopt ostygnie, przeciąć na 3 placki.
Ten biszkopt przełożyłam zgodnie z życzeniem masą tak jak ten tort, i zrobiłam na niego polewę z tego przepisu.
Polewa kakaowa z żelatyną:
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżki kakao ( lub mniej - zależy jak kto lubi )
- 6 dkg masła
- 1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Resztę składników zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy - dosłownie chwilkę) i dodać do reszty masy. Wymieszać dobrze i wystudzić.
Polać ciasto.
Polewa jest lśniąca, lekko elastyczna, zastyga ładnie ale daje dużo czasu na dokładne rozsmarowanie, nie tworzą się smugi, nie brudzi palców przy jedzeniu z ręki i nie kruszy się przy krojeniu ciasta.
W następnym poście opisze mały tort :)
...ale smakowicie wygląda ;D
OdpowiedzUsuńa jak smakował :))
OdpowiedzUsuń