Dostałam 2 kg ogórków niestety nie nadawały się do kiszenia bo były za duże. Zastanawiałam się co z nimi zrobić i wymyśliłam, że zetrę je na tarce i wsadzę do słoików, będą na pyszną zupę ogórkową na zimę.
Składniki:
- ogórki,
- sól,
- czosnek,
- baldachimy kopru
Na początku przygotowujemy słoiki. Myjemy i parzymy je.
Ogórki myjemy, można je obrać ze skórki, ja tego nie zrobiłam. Ścieramy je na tarce na grubszych oczkach i solimy. Na 1 litr startej masy dodajemy czubatą łyżeczkę soli. Dobrze wymieszać. Do każdego słoiczka dodać duży ząbek czosnku i baldachim kopru z nasionami. Przełożyć masę do słoików pozostawiając 1.5-2 cm wolnego marginesu ponieważ w trakcie kiszenia zawartość może wyciekać. Jest to prawidłowe i nie należy się tym martwić.
Słoiki zakręcić wynieść do piwnicy. Po kilku dniach ogórki są już gotowe.
Ogórki myjemy, można je obrać ze skórki, ja tego nie zrobiłam. Ścieramy je na tarce na grubszych oczkach i solimy. Na 1 litr startej masy dodajemy czubatą łyżeczkę soli. Dobrze wymieszać. Do każdego słoiczka dodać duży ząbek czosnku i baldachim kopru z nasionami. Przełożyć masę do słoików pozostawiając 1.5-2 cm wolnego marginesu ponieważ w trakcie kiszenia zawartość może wyciekać. Jest to prawidłowe i nie należy się tym martwić.
Słoiki zakręcić wynieść do piwnicy. Po kilku dniach ogórki są już gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz