Dzisiaj pyszny sernik na zimno z kokosem i ananasem. Jeśli lubicie takie połączenia, koniecznie musicie spróbować. Mój mąż jak spróbował powiedział obłędnie pyszne :). Przepis pochodzi z tego blogga. Moja zmiana to użycie większej formy. Użyłam tortownicę o średnicy 24 cm, nie zwiększałam składników.
W przepisie jest podana galaretka ananasowa, nie znalazłam takiej u mnie w sklepie dlatego użyłam dwóch galaretek Winiary Pina Colada. Dwóch dlatego, że są one przeznaczone na mniejsza ilość wody.
W przepisie jest podana galaretka ananasowa, nie znalazłam takiej u mnie w sklepie dlatego użyłam dwóch galaretek Winiary Pina Colada. Dwóch dlatego, że są one przeznaczone na mniejsza ilość wody.
Składniki na spód:
-
150 g ciastek kokosowych
- 30 g wiórków kokosowych
- 60 g masła, w temperaturze pokojowej lub roztopionego
Wiórki kokosowe podprażyć na suchej patelni, mieszając, do zezłocenia.
Dodać ciastka, masło i zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania
masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Formę o średnicy u mnie 24 cm ( może być mniejsza) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód
formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać, schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Składniki na masę serową:
- 250 g twarogu sernikowego (zmielonego)*
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki kokosowej 22%**
- 70 g cukru pudru
- 80 ml likieru kokosowego
- 20 g żelatyny w proszku
- 70 ml wody, wrzącej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (za wyjątkiem wody).
Żelatynę dokładnie rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego przestudzenia.
W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone, śmietanę kokosową i
zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać cukier puder, zmiksować.
Dodać likier kokosowy i raz jeszcze zmiksować. Na sam koniec dodać lekko
przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować.***
Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Ponadto:
- mała puszka ananasów
- galaretka ananasowa, 1 opakowanie****
- płatki lub wiórki kokosowe do dekoracji
Ananasy dokładnie odsączyć z soku, ułożyć na wierzchu sernika.
Galaretkę rozpuścić w połowie wody, jaka jest sugerowana na opakowaniu****. Przestudzić. Wylać na wierzch sernika. Odłożyć do lodówki do stężenia.
Przed podaniem udekorować wiórkami lub płatkami kokosowymi.
* użyłam serka śmietankowego Alemtte
** zamiast śmietany użyłam mleko kokosowe, które dzień wcześniej wsadziłam do lodówki, aby zgęstniało.
***najlepiej do żelatyny dodać 1 łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać, powtórzyć kilka razy, następnie tak przygotowaną żelatynę dodać w całości do masy serowej.
**** jak już pisałam wyżej użyłam galaretek Winiary Pina Colada. Jeśli użyjecie właśnie tej galeretki postępujecie tak jak pisze na opakowaniu nie zmniejszając ilości wody
Smacznego :-).** zamiast śmietany użyłam mleko kokosowe, które dzień wcześniej wsadziłam do lodówki, aby zgęstniało.
***najlepiej do żelatyny dodać 1 łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać, powtórzyć kilka razy, następnie tak przygotowaną żelatynę dodać w całości do masy serowej.
**** jak już pisałam wyżej użyłam galaretek Winiary Pina Colada. Jeśli użyjecie właśnie tej galeretki postępujecie tak jak pisze na opakowaniu nie zmniejszając ilości wody
Uwielbiam wszystko co kokosowe więc będę musiała wypróbować ten przepis :-)
OdpowiedzUsuńMniam smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do mnie ...