Ponieważ miałam przerwę w pieczeniu postanowiłam, że zrobię jakiś fajny obiadek i padło na kluski śląskie z sosem pieczarkowym :). Kluski jak i sos zawsze robiła moja mama tym razem jednak postanowiłam, że ja to zrobię. Okazało się, że wcale nie jest to trudne a na dodatek wyszło pysznie :). Synek stwierdził, że jak mi tak dobrze idzie to on zamawia teraz leniwe ;)) . Dzisiaj przedstawiam przepis na pyszny sos pieczarkowy, przepis znaleziony na blogu u Ani, Sosik był tak pyszny,że nie mogłam się opanować i ciągle podjadałam :).
Składniki na 2 - 3 osoby:
- 25 dag pieczarek
- cebula
- 1 kostka drobiowa (można pominąć)
- 1 łyżka margaryny
- pieprz, sól
- 2 szklanki wody
- 1,5 łyżki mąki
- 3 łyżki śmietany 18 %
- pół szklanki zimnej wody
Sposób przygotowania:
Pieczarki obieramy, kroimy na talarki.
Pieczarki podsmażyć na margarynie w
rondelku aż odparuje z nich woda. Dodajemy posiekaną cebulkę i chwilę
razem dusimy. Podlewamy wodą, wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy.
Gdy pieczarki zmiękną przygotowujemy
sos do zagęszczenia.
W osobnej misce mieszamy śmietanę, mąkę i pół
szklanki zimnej wody. Całość przelewamy do pieczarek i mieszamy by nie
porobiły się grudki. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Całość
doprowadzić do wrzenia.
Smacznego :)
Bardzo się cieszę, że sos posmakował!
OdpowiedzUsuńDziękuję za podlinkowanie i pozdrawiam!
moja córka stwierdziła : "nie lubie żadnych sosów zwłaszcza pieczarkowych ale ten jest genialny" :)
OdpowiedzUsuńteż tak uważam :)))
UsuńSos jest genialny i do tego latwy w przygotowaniu. :) pychota
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepisy. Przepyszne. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, pycha
OdpowiedzUsuńPROSTE I PYSZNE
OdpowiedzUsuń