Pyszne pieczone ziemniaczki, idealny dodatek do mięs. U mnie były dodatkiem do pysznych roladek z kurczaka nadziewanych szpinakiem :). Przepis znaleziony TU.
Składniki
- 8 średnich ziemniaków
- 100 ml śmietanki słodkiej 30%
- 120 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka świeżego lub suszonego rozmarynu
- 0,5 łyżeczki świeżego lub suszonego tymianku
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżeczka soli morskiej
Wykonanie
Obrane ziemniaki kroimy w cienkie plasterki ( mnie przy krojeniu miałam pomocników więc wyszły trochę grubsze plastry.) Układamy je w naczyniu do zapiekania starając się,
aby leżały regularnie. W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą śmietankę,
serek oraz zioła i przyprawy. Masa powinna być jednolita. Wykładamy ją
na ziemniaki i tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika.
Pieczemy ją w 180ºC przez około 1,5 godziny. Podajemy na ciepło.
Smacznego
Pieczone smakują najlepiej :)
OdpowiedzUsuń