Ostatnio coś mniej piekę, za to więcej gotuję. Nie zawsze mam czas i środki na jakieś wyszukane danie dlatego często moje potrawy się powtarzają i dzisiaj znowu były kluski śląskie jednak tym razem nie z sosem pieczarkowym, a z gulaszem wieprzowym :).
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego ( ja tym razem dałam szynkę wieprzową, ale można użyć lub połączyć łopatkę, szynkę wieprzową i karczek)
- 2 duże cebule
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
- chili w proszku ( wg uznania)
- słodka papryka ( ok. łyżeczki )
- ok. litra wody
- olej do obsmażenia mięsa
- 3 - 4 łyżki mąki
- Mięso umyć, oczyścić z błon i tłuszczu, a następnie pokroić w kostkę. Posolić i doprawić pieprzem. Następnie obsmażamy je na oleju (2-3 łyżki) na mocno brązowy kolor (oczywiście jeśli chcemy uzyskać ciemny kolor sosu).
- W garnku zagotowujemy ok litr wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, a następnie mięso.
- Na tej samej patelni ( na której smażyliśmy mięso) zeszklić drobno pokrojoną cebulę i dodać ją do gotującego się gulaszu.
- Gulasz gotujemy ok 1 godziny. Doprawiamy chili ( wg uznania ), słodką papryką oraz ewentualnie solą i pieprzem.
- Przygotowujemy mąkę ( ten sposób podpatrzyłam kiedyś u znajomych i teraz tak właśnie robię): mąkę wsypujemy na suchą patelnie i doprowadzamy do jej zbrązowienia oczywiście robimy to na wolnym ogniu ( aby nie przypalić ) często mieszając. Następnie studzimy i przesypujemy do miski lub innego naczynia, dodajemy ok pół szklanki zimnej wody i dokładnie roztrzepujemy, aby nie było grudek. Wlewamy stopniowo do gotującego się gulaszu aż do momentu uzyskania pożądanej konsystencji sosu ( jeśli wody, w której gotuje się mięso jest więcej należy przygotować więcej mąki, aby uzyskać zawiesisty sos ). Chwilę razem gotujemy.
- Gulasz podajemy z kaszą, ziemniakami, kluskami śląskimi czy też plackami ziemniaczanymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz