Wiem, że powinniśmy jeść częściej ryby, ale jakoś nie przepadamy. Postanowiłam jednak to zmienić i zaczęłam od wypróbowania przepisu znalezionego o tu to jest właśnie fileta u mnie z dorsza w cieście piwnym i był to strzał w dziesiątkę. Bardzo nam zasmakowała tak przygotowana rybka. Jedyny minus to,że podczas smażenia strasznie pryska, więc uwaga, żeby się nie okazało, że cała kuchnia do sprzątania:)). Ja podałam rybkę z ziemniaczkami i kiszoną kapustą :).
składniki:
- około 0,5 kg filetów świeżych lub rozmrożonych,
- cytryna,
- sól
- świeżo zmielony, czarny pieprz
ciasto:
- 0,75 szklanki jasnego, koniecznie przed chwilą otwartego piwa,
- 0,5 szklanki zimnej wody,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- około szklanki mąki pszennej,
- spora szczypta soli,
- jajko
ponadto:
olej do smażenia - około 2 szklanek
olej do smażenia - około 2 szklanek
By potrawa była tak smaczna jak to tylko możliwe, należy zachować kilka
prostych zasad: piwo musi być świeże ! - czyli pochodzić z
dopiero co otwartej puszki lub butelki, filety przed zanurzeniem w
cieście muszą być doskonale odsączone i wytarte z wszelkiego płynu.
Filety kroimy na kawałki o wielkości mniej więcej 5 cm na 3 cm na 2 cm, spryskujemy sokiem z cytryny i odstawiamy na 20 minut.
Przygotowujemy ciasto: do miski wlewamy piwo, dodajemy wodę, jajko, sól i bardzo dokładnie wszystko mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera na wolnych obrotach.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo, cały czas mieszając energicznie, dodajemy do piwa z wodą - ciasto po wymieszaniu nie powinno mieć żadnych grudek i być gęstości dobrej śmietany.
Filety osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą i pieprzem.
Filety kroimy na kawałki o wielkości mniej więcej 5 cm na 3 cm na 2 cm, spryskujemy sokiem z cytryny i odstawiamy na 20 minut.
Przygotowujemy ciasto: do miski wlewamy piwo, dodajemy wodę, jajko, sól i bardzo dokładnie wszystko mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera na wolnych obrotach.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo, cały czas mieszając energicznie, dodajemy do piwa z wodą - ciasto po wymieszaniu nie powinno mieć żadnych grudek i być gęstości dobrej śmietany.
Filety osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą i pieprzem.
W rondlu rozgrzewamy silnie olej.
Filety maczamy w cieście i smażymy na oleju po 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się lekko rumiane.
Usmażone ryby kładziemy na chwilę na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru oleju.
Filety maczamy w cieście i smażymy na oleju po 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się lekko rumiane.
Usmażone ryby kładziemy na chwilę na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru oleju.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz