SKŁADNIKI na 4 -5 osób:
- 300g makaronu świderki lub rurki
- 500g mielonego mięsa wieprzowego
- przyprawy do mięsa: sól, pieprz,
- papryka ostra mielona (1łyżeczka)
- zioła prowansalskie (1 łyżeczka)
- 2 cebule
- 300g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- 200g żółtego sera
Makaron ugotować na półtwardo, odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni.
Dodać mięso mielone, przyprawić i na koniec dodać ketchup – całość przesmażyć
Dodać mięso mielone, przyprawić i na koniec dodać ketchup – całość przesmażyć
i odstawić.Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć. Paprykę pokroić w paski, również podsmażyć.
W naczyniu do zapiekania układać warstwami:
- ugotowany makaron
- mięso mielone z cebulą
- pieczarki
- papryka
SOS:
- 250 ml śmietanki 18%
- 3 łyżki majonezu
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, 1 łyżeczka ziół prowansalskich.
SOS:
Śmietankę wymieszać z majonezem, dodać wyciśnięte ząbki czosnku, przyprawić solą i pieprzem, dodać zioła prowansalskie - wymieszać.
Zalać sosem zapiekankę, posypać startym żółtym serem posypać delikatnie ziołami prowansalskimi.
Piec ok. 15 - 20 min. w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz