Moje dziecko dba o to, żeby mi się nie nudziło :). Wpada kiedyś do domku z gazetą pod ręką i krzyczy mama mama popatrz upieczesz takie ciasto :) no i co miałam zrobić upiekłam :) W przepisie nie była podana wielkość brytfanki w jakiej należy upiec to ciasto więc upiekłam w rozmiarze 40x24 i chyba jednak na te podane składniki w gazecie powinna być ciut mniejsza.
Składniki na korpus:
- 6 jajek,
- 1 cukier wanilinowy,
- 160 g drobnego cukru,
- 200 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym na krem. Białka z drobnym cukrem ubić na sztywną pianę. Pianę ostrożnie wymieszać do masy żółtkowej. Mieszając delikatnie dodawać mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec około 12 minut.( a piekłam 30 minut bo po 12 minutach nie było upieczone). Upieczone ciasto przełożyć na ściereczkę i odstawić do całkowitego wystudzenia. Potem przekroić wzdłuż na pół.
Składniki na krem:
- 200 ml. śmietany kremówki,
- 1 cukier wanilinowy,
- 80 g cukru pudru,
- 400 g kwaśnej śmietany,
- 20 g żelatyny w proszku,
- 100 ml soku z winogron,
- 300 g winogron
- cukier puder do posypania,
- winogrona do dekoracji,
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem wanilinowym. Kwaśną śmietanę osłodzić cukrem pudrem. Wymieszać z śmietaną kremówką. Żelatynę zalać sokiem z winogronowym, poczekać, aż nasiąknie. Następnie rozpuścić ją podgrzewając ( ja podgrzewałam w mikrofalówce). Po przestygnięciu połączyć z kremem śmietanowym.
Dolny blat biszkoptowy posmarować połową kremu śmietanowego, poukładać winogrona. Nałożyć resztę kremu, przykryć drugim blatem, dociskając. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować winogronami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz