Czasami warto urozmaicić sobie obiad. Zamiast np. standardowego kotleta, zrobić mini kotleciki z serem żółtym i majonezem. Nie ma przy nich dużo roboty a naprawdę są smaczne. Polecam.
Składniki:
- jedna podwójna pierś z kurczaka,
- 7-10 dkg sera żółtego,
- 2 łyżki mąki ( ja dodałam jeszcze 2),
- 2 jajka,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka vegety,
- sól, pieprz do smaku,
- olej do smażenia;
Wykonanie:
Filet z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Ser zółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do miski przekładamy fileta, ser i dodajemy resztę składników tj. jajka, mąkę, vegetę, majonez oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie kładziemy łyżką na rozgrzanym oleju, smażyć na wolnym ogniu z obu stron (tak jak placki ziemniaczane). Z podanej porcji wychodzi około 8-10 kotlecików.
Smacznego !
Filety z kurczaka
pokroić w drobną kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Zieloną pietruszkę drobno pokroić.
Do miski przełożyć filet z kurczaka, żółty ser, zieloną pietruszkę i
dodać pozostałe składniki, tj. majonez, surowe jajka, mąkę ziemniaczaną,
Vegetę, majeranek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i włożyć
do lodówki na 24 godziny.
Na drugi dzień farsz nabierać łyżką i kłaść na patelnię z rozgrzanym
tłuszczem. Smażyć kotleciki z dwóch stron.
Podawać z ziemniakami lub ryżem i dowolną surówką.
Składniki wystarczą na około 8 kotlecików.
Smacznego.
Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,kotleciki_z_filetu_kurczaka_i_majonezu
Copyright © Smaczny.pl
Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,kotleciki_z_filetu_kurczaka_i_majonezu
Copyright © Smaczny.pl
Ja jeszcze dokładam pieczarki i oregano:)
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować :)
UsuńFajny pomysł, wypróbuję! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń:) również pozdrawiam
Usuńzapraszam do mojego konkursu śniadaniowego - trwa do końca listopada na http://nietylkopasta.pl
OdpowiedzUsuńja robię bez majonezu, ale z pieczarkami i cebulką:)
OdpowiedzUsuńbrzmi ciekawie :)
Usuńja zamiast majonezu daję 2 łyżki jogurtu/ śmietany plus zioła prowansalskie i są obłędne :)
OdpowiedzUsuńja dodaje jeszcze paprykę a make ziemniaczana
OdpowiedzUsuńprzepis pycha:)
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze, że kotleciki robiłam dla całej rodziny na niedzielny obiad i wszyscy sobie chwalili. Byłam mile zaskoczona konsystencją a także smakiem tej że potrawy ! Gorąco polecam :)
OdpowiedzUsuńMam dopiero 16 lat, ale według moich uznań dodałam jeszcze śmietany i koperek. Kotlety wyszły obłędne :D
Pozdrawiam !!!
ja też takie robię ale w formie podłużnych pulpetów i smażę na głębokim oleju, moa rodzina je uwielbia :)
OdpowiedzUsuń