Ostatnio coś nam życie same kłody rzuca pod nogi :( tak jakoś żle nam, dlatego żeby choć ciutkę sobie dosłodzić to nasze życie upiekłam bardzo proste, delikatne babeczki aromatyzowane wanilią, którą, jeśli chcesz, możesz zastąpić drobno startą skórką z cytryny i 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego.
Babeczki są słodkie więc uznaliśmy, że nie potrzeba do nich żadnej masy, lukru itp.Przepis na babeczki wzięłam z książki Annie Rigg - Dekorowanie ciast. ciasteczek i tortów.
Składniki:
- 175 g miękkiego masła,
- 175 g cukru pudru,
- 3 ubite jajka,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 175 g mąki,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki mleka;
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Wykonanie:
Za pomocą miksera ucieramy masło i cukier na jasny i lekki krem. Stopniowo dodajemy ubite jajka, mieszając dokładnie. Dodajemy wanilię. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy w dwóch partiach. Wlewamy mleko. Mieszamy, aż ciasto będzie gładkie.
Napełniamy papierowe foremki ciastem do dwóch trzecich wysokości. Pieczemy na środkowej półce w nagrzanym piekarniku 20 -25 minut lub do czasu, aż babeczki dobrze wyrosną i do tzw suchego patyczka.
Ja nie wiem jak te babeczki smakują ale zjadłabym w całości ten Twój skarb na zdjęciu. Jest tu taka kochana.
OdpowiedzUsuńjak bym widziała moją siostreznicę ;)
OdpowiedzUsuńbabeczki super .)