Ciasto 3bit, czyli słodkie
ciasto bez pieczenia, u mnie na bazie krakersów, ale można również użyć herbatników, przełożone masą kajmakową,
kremem budyniowym i bitą śmietaną. Posypane startą czekoladą. Pycha.
Składniki:
- 3-4 paczki krakersów (opakowanie 100 g)
- 1 puszka masy krówkowej (kajmak) ok 500 gram
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 125 g masła
- 4 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 500 ml śmietany kremówki 30 % + 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny + 1/3 szkl. wrzątku (ew. 2 fixy)*
- 100 g gorzkiej czekolady, otartej na tarce, do oprószenia
Na dno formy u mnie o wymiarach 28x24 cm wyłożyć pojedynczą warstwę krakersów. Kajmak wyłożyć na krakersy ( ja wcześniej podgrzałam, lepiej się wtedy rozprowadza). Przykryć kolejną warstwą krakersów.
Przygotowujemy budyń:
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i masłem. Pozostałą szklankę
zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2
minuty, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki.
Jeszcze gorący budyń wylać na krakersy, wyrównać, przykryć kolejną warstwą krakersów.
Odstawić do ostygnięcia, najlepiej przykryć folią spożywczą. Jak przestygnie to można:
Odstawić do ostygnięcia, najlepiej przykryć folią spożywczą. Jak przestygnie to można:
- od razu ubić śmietanę kremówkę na sztywno i pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru.* w tej wersji proponuję dodać do śmietany przestudzoną a wcześniej rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Zamiast żelatyny można użyć fixy jeśli wolicie. Śmietanę wyłoyżyć na ciasto i posypać starą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godz.;
- schować na noc do lodówki i dopiero na drugi dzień ubić śmietanę kremówkę na sztywno i pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru. Wyłoyżyć na ciasto i posypać starą czekoladą. Można podawać od razu; ja zrobiłam w tej wersji i nie dodawałam żelatyny, uważam że nie potrzeba.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Fantastyczne :) Nie ma opcji, żeby komuś nie smakowało :)
OdpowiedzUsuńJa robiłam z herbatników maślanych (najlepsze są te z Biedronki) i na bitą śmietanę położyłam kolejną warstwę herbatniczków a potem całość polałam czekoladą...mmm pycha;)
OdpowiedzUsuń