Zawsze mi się wydawało, że sernik to tylko z bakaliami, a tu proszę znalazłam na blogu Dorotus, przepis na sernik, ale z batonikami snikers. Oczywiście upiekłam:) To ciasto jest pyszne powiedział mój synek prosząc o dokładkę :) Sernik jest jeszcze lepszy po schłodzeniu. Polecam !
Składniki na spód:
- 1,5 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 125 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka wody
- 1,5 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie
składniki zagnieść. Zrobić kulę, owinąć w folię, umieścić w lodówce na
co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie formę kwadratową 23 x 23 cm wyłożyć
papierem do pieczenia, wcisnąć w nią spód, ponakłuwać widelcem, podpiec
około 10 - 12 minut w temperaturze 170ºC.
Masa serowa:
- 75 dag zmielonego twarogu
- 6 jajek (osobno białka i żółtka)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 5 snickersów (średni rozmiar, po 40 g każdy), pokrojone na drobne kawałki
Na dekorację:
- masa kajmakowa z puszki, ilość dowolna
- snickersy, pokrojone na drobne kawałki
- ewent. polewa czekoladowa lub słone orzeszki
Żółtka
zmiksować do białości z cukrem pudrem. Dodać pozostałe składniki,
zmiksować, dodając na końcu ubitą pianę z białek (delikatnie wymieszać) i
pokrojone batoniki.
Wyłożyć
na podpieczony spód, wyrównać. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze
180ºC. Wystudzić, włożyć na minimum 3 godziny do lodówki.
Przed podaniem - dowolnie udekorować.
Smacznego :)
Ommmm<3
OdpowiedzUsuńCudowny :) Musi być mega słodki, ale w takie długie, ciemne, jesienne wieczory taka dawka słodyczy wskazana jest jak najbardziej :)
OdpowiedzUsuńdokładnie :) jednak raz na jakiś czas tyle słodyczy myślę, że nie zaszkodzi :))))
Usuń