Miałam mieć gości na obiedzie, trzeba było coś fajnego przygotować. Ponieważ miałam szpinak w zamrażalniku, a wiem że moi goście bardzo go lubią postanowiłam, że zrobię roladki z kurczaka nadziewane szpinakiem i to był strzał w dziesiątkę. Wyszło pysznie. Podałam je z pieczonymi ziemniaczkami. Przepis znaleziony TU. Polecam.
Składniki (4 porcje):
- 4 pojedyncze filety z kurczaka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 200 g świeżego lub mrożonego szpinaku
- 200 g śmietanki 30%
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki serka mascarpone
Wykonanie:
Fileta z kurczaka oczyszczamy z błonek, jeśli mięso jest grube,
przecinamy je wzdłuż i lekko rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. W
osobnym naczyniu umieszczamy szpinak i podgrzewamy wraz z kilkoma
łyżkami wody. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i przeciśniętym
czosnkiem. Gotujemy nie dłużej niż 5 minut, szpinak powinien lekko
zmięknąć. Na rozbite filety nakładamy po łyżce szpinaku i zwijamy,
możemy spiąć roladki wykałaczką. Tak przygotowane mięso podsmażamy na
rozgrzanym oleju. Ważne, aby w pierwszej kolejności ułożyć roladki
zawinięciem do dołu i smażyć kilka minut bez poruszania mięsa, powinno
ładnie się przyrumienić. Następnie smażymy mięso z pozostałych stron.
Gdy jest już złociste, wlewamy śmietankę i dodajemy serek (opcjonalnie)
oraz pozostały szpinak. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz