Postanowiłam, że w tym roku sama upiekę na święta makowce. Sięgnęłam więc po sprawdzony już na wielu blogach przepis pochodzący z Moich wypieków i upiekłam strucle makowe wcześniej z myślą, że je zamrożę i jedno ciasto będę miała z głowy ;). Zamiast robić sama masę makową kupiłam w sklepie już gotową. Bałam się trochę co z tego będzie bo dość, że nigdy nie piekłam makowców to i nigdy nie korzystałam z takich gotowych wynalazków :). Makowce wyszły pyszne i niestety nie doczekały do świąt :) muszę znow piec ehhh. Nikt się nie kapnął, że masa jest z puszki (nawet moja ciocia, która specjalizuje się w makowcach :) Jak jej powiedziałam, że masa jest z puszki to poprosiła, żebym jej tez kupiła bo ile to roboty mniej :)) O mały włos, a nie uratowałabym ani kawałka do fotki więc jak upiekę znowu to uzupełnię.
Ciasto drożdżowe na 3 strucle:
-
3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
-
180 ml letniego mleka
-
150 g margaryny (lub masła), roztopionej, ochłodzonej
-
6 żółtek
-
45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
-
6 łyżek cukru
-
1,5 łyżki oleju
-
pół łyżeczki soli
-
1,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu)1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)
Masa makowa u mnie Dr Oetker (850 g):
Ponadto:
-
lukier
-
trochę maku do dekoracji
-
pergamin/papier do pieczenia
-
olej
Wykonanie ciasta drożdżowego
Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawić na około 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja wstawiłam na noc do lodówki i rano miałam cały garnek ciasta.
Następnie ciasto drożdżowe
podzielić według uznania (ja dzielę na 3 części), rozwałkować
prostokątne placki( u mnie miały tak ok. 30x25 cm), nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków),
w formie tuby.
Piec w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 30 - 40 minut.
Ciasto można polać lukrem i posypać makiem.
Smacznego :)
wzorcowa strucla makowa, moja mama dałaby się za nią pokroić :)
OdpowiedzUsuńhehe szkoda mamy ;)
UsuńW tym roku kupiłam mielony mak,czeski!Super!Sparzyłam mlekiem i pogotowałam 15 min!lepszy niż przearomatyzowane masy makowe z puszek!polecam, do kutii i makowca!Wesołych Swiąt!
UsuńUwielbiam makowce. A Tw wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuń:) smakował nawet tym co nie przepadają za makowcami :))
UsuńWygląda jak robiony przez moja babcię. Pycha. :)
OdpowiedzUsuńkurcze ale komplement :)dzięki
UsuńA co z bialkami, miały być potrzebne a nic dalej o nich nie ma
OdpowiedzUsuńW pierwszej wersji miałam robić mase makową dlatego taki zapis tam figuruje, zaraz poprawię ponieważ w ostateczności zdecydowałam sie na kupną masę makową. Białka można zamrozić lub upiec bezę :)).
Usuńpozdrawiam
wyglada pieknie a jak smakuje?sama upieke
OdpowiedzUsuńPrzeczytajcie proszę skład masy makowej (sama chemia !!!!!!!!!)
OdpowiedzUsuń