Niesamowite ciasto z przesmacznym kremem o smaku miętowym i pyszną masą śmietanowa w kolorze zielonym :). Jeśli więc lubicie kolor zielony i miętówki to musicie konieczni spróbować. Ciasto zrobiłam na imieniny, kolor zielony wyróżniał się wśród innych ciast więc goście zaintrygowani chętnie po nie sięgali :) a potem było mnóstwo pytań :) Przepis znalazłam TU.
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka kakao,
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka
i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie
połączyć. Wylać do formy 20x20 cm ) wyłożonej papierem do
pieczenia. Piec około 20 minut w 180 st. C.
Składniki na masę miętową:
- 150 g miętowych landrynek,
- 1/4 szklanki wody,
- 1 budyń śmietankowy,
- 1 1/2 szklanki mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 150 g masła,
Dodatkowo:
- herbatniki,
Miętusy włożyć do rondelka, zalać wodą, podgrzewając na wolnym ogniu, rozpuścić cukierki. W 1/2 szklanki mleka rozrobić proszek budyniowy z 2 łyżkami cukru,
resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń,
gotować do zgęstnienia, następnie wlać syrop miętowy ( powinien być
jeszcze ciepły, nie zastygnięty), połączyć dokładnie z budyniem. Budyń
przykryć folią i pozostawić do wystygnięcia.Masło utrzeć, stopniowo, po łyżce, dodawać zimny budyń, zmiksować na jednolitą masę. Masę rozprowadzić na biszkopcie. Na masę miętową wyłożyć warstwę herbatników.
Składniki na masę śmietanową:
- 1 galaretka agrestowa,
- 200 g śmietany kremówki,
Dodatkowo:
- starta, gorzka czekolada,
Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w około 3/4 szklanki wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno. Połączyć z tężejącą galaretką. Masę śmietanową wyłożyć na herbatniki. Pozostawić w lodówce do stężenia. Wierzch można posypać startą gorzką czekoladą.
Smacznego !
jeeej jak to pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńsmakuje równie pysznie jak wygląda
Usuńnigdy nie jadłam, ale ten krem jest intrygujący. Uwielbiam dodatek mięty w deserach!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana-banana :)
jest rewelacyjny :)
Usuńpozdrawiam
meg :)
Świetnie Ci się udało :)
OdpowiedzUsuńpowiedzmy :) zaskoczył smakiem wszystkich oczywiście pozytywnie ;)a o to chodziło hheh
UsuńJa do mięty podchodzę ostrożnie, ale Twoje ciacho bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńJa nie odrózniam miętusów od landrynek i w związku z tym trochu zalatywało mi mietusami leśnymi ale tak to super smakuje. Ja poprosze kolejne przepisy ale takie zebym mogła je zrobić w tak krótkim czasie jak mietusa nie dłużej.
OdpowiedzUsuńjest pyszny!!!!!
OdpowiedzUsuń