Obowiązkowo na weekend u mnie w domku musi być ciasto. Ostatnio przewija nam się przez dom sporo ludzi i wypada ich czymś poczęstować. Pogoda nie zachęcała mnie do pieczenie jakiegoś wymyślnego ciasta. Upiekłam więc biszkopt, ubiłam śmietanę kremówkę z galaretką i posypałam startą czekoladą. Wyszło bardzo fajne ciasto :) Polecam.
Składniki na biszkopt do blaszki o wymiarach 36x24:
- 5 jajek,
- 3/4 szklanki mąki pszennej ( ok. 115 gram),
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej ( ok. 45 gram),
- niepełna szklanka cukru ( ok. 180 gram)
Wykonanie:
Białka
oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania
stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal
ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Blaszkę
wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 -
170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące
ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w
formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
Całkowicie wystudzić.
Pianka:
- 0,5 l słodkiej śmietany kremówki 30 - 36%
- 1 galaretka (dowolny smak u mnie cytryna)
- 250 ml wody
- 1 śmietan-fix
Galaretkę zalać wrzątkiem (250ml) i rozpuścić. Gdy galaretka
będzie tężeć, ubić 0,5l śmietany kremówki. W połowie
ubijania dosypać śmietan-fix i miksować dalej do uzyskania sztywnej
piany. Następnie dodać tężejącą galaretkę i dokładnie zmiksować do
uzyskania jednolitej konsystencji. Przelać piankę na biszkopt i
wstawić do lodówki na kilka godzin, by stężała. Udekorować według uznania. Ja posypałam startą czekoladą.
Smacznego !!
Pyszne, letnie ciasto... Bardzo lubię takie pianki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń