Goście zapowiedzieli się na weekend musiałam więc wymyślić na dwa dni dania obiadowe.
Na pierwszy rzut poszły schabowe marynowane w musztardzie i w panierce z płatków kukurydzianych. Fajna odmiana od normalnych schabowych. Podałam je z ziemniaczkami i marchewką. Wyszło fajnie i smacznie. Przepis na schabowe znaleziony tu.
Składniki
- schab wieprzowy bez kości (w ilości odpowiedniej do ilości planowanych kotletów)
- musztarda sarepska
- płatki kukurydziane
- jajko
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Schab oczyścić z błon, pokroić w ok. 1,5-2cm plastry, które następnie należy dokładnie
rozbić. Posolić i popieprzyć z obu stron. Każdy kotlet posmarować
obficie musztardą, złożyć w stosik jeden na drugi. Stertę odwrócić i
posmarować też od spodu ostatni kotlet. Całość włożyć do foliowego
woreczka (najlepiej takiego, który można szczelnie zamknąć) i włożyć do
lodówki na przynajmniej 30 minut do zamarynowania nie dłużej jednak niż
1,5h. Rozbić na głębokim talerzu jajko, Do drugiego wsypać płatki
kukurydziane, które należy dokładnie rozkruszyć.
Schab wyjąc z worka, maczać z dwóch stron w jajku, a następnie obtaczać w panierce z płatków. Na patelni rozgrzać olej. Przed układaniem kotletów na patelni, zmniejszyć moc grzania - żeby się nie przypaliły. Smażyć przy średniej mocy grzania z dwóch stron.
Wykładać na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiernego, niepotrzebnego tłuszczu.
Schab wyjąc z worka, maczać z dwóch stron w jajku, a następnie obtaczać w panierce z płatków. Na patelni rozgrzać olej. Przed układaniem kotletów na patelni, zmniejszyć moc grzania - żeby się nie przypaliły. Smażyć przy średniej mocy grzania z dwóch stron.
Wykładać na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiernego, niepotrzebnego tłuszczu.
a na wieczór cytrynówka :)))
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz