Kolejne ciasto z serii ciast Ewy Wachowicz, które mogę śmiało polecić do wypróbowania. Jest pyszne !! rodzinka po spróbowaniu domagała się od razu przepisu :)). Przepis znaleziony TU. Jedynie co zmieniłam w tym przepisie to upiekłam swój już sprawdzony biszkopt rzucany.
Składniki na biszkopt do blaszki o wymiarach 36x24:
- 6 jajek,
- 3/4 szklanki mąki pszennej ( ok. 115 gram),
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej ( ok. 45 gram),
- niepełna szklanka cukru ( ok. 180 gram)
Białka
oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania
stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal
ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Blaszkę
wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 -
170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące
ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w
formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
Całkowicie wystudzić.
Krem:
- 4 żółtka
- 1 jajko
- szklanka cukru pudru
- 2 szklanki mleka w proszku
- 450 gram serka homogenizowanego
- kostka masła
- 3 i pół łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- szklanka mocnej kawy
- duże opakowanie biszkoptów
- 1 kieliszek wódki
- kakao gorzkie
Wykonanie kremu:
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, w niewielkiej ilości wody – takiej aby
dobrze nam się rozpuściła (3-4 łyżki), dokładnie mieszamy i odstawiamy do
wystygnięcia.
W tym czasie w garnku gotujemy wodę, gdy woda zawrze do garnka wstawiamy miskę a do miski wrzucamy cukier puder, jajko i 4 żółtka. Masę mieszamy kilka minut mikserem aż stanie się gładka i jednolita a przy okazji puszysta.
W tym czasie w garnku gotujemy wodę, gdy woda zawrze do garnka wstawiamy miskę a do miski wrzucamy cukier puder, jajko i 4 żółtka. Masę mieszamy kilka minut mikserem aż stanie się gładka i jednolita a przy okazji puszysta.
Masło ucieramy mikserem. do masła powoli wlewamy masę jajeczną,
mieszamy po czym dodajemy mleko w proszku, serek a na końcu przestudzoną
żelatynę. Całość mieszamy mikserem na jednolitą masę.
W między czasie zaparzamy dość mocną kawę, gdy przestygnie dodajemy do niej kieliszek wódki.
Połowę kremu układamy na
upieczonym i przestudzonym biszkopcie. Krem posypujemy kakao( najlepiej
oprószyć za pomocą sitka). Biszkopty moczymy w kawie, układamy na kremie. Na
biszkopty wędruje pozostały krem, który oprószamy kakao. Ciasto przed
pokrojeniem i podaniem najlepiej schłodzić kilka godzin w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz