Składniki na ciasto:
- 5 jajek,
- 150 g cukru pudru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 150 g mąki pszennej,
- pół torebki proszku do pieczenia,
- 50 g mielonego maku
Jajka ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Ostrożnie połączyć z przesianą mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz makiem. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej mąka tortownicy o śr.. 24 cm. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C. Piec około 45 minut. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na 3 blaty.
Składniki na masę:
- 100 ml mleka,
- 50 g cukru pudru,
- 50 g masła,
- 100 g mielonego maku,
- 120 g dżemu malinowego,
- 200 g śmietany kremówki,
- 1 cukier wanilinowy
- 50 g migdałowych płatków uprażonych na suchej patelni
- 150 g malin
Wykonanie:
Spodni blat posmarować połową dżemu malinowego, a potem masą makową. Przykryć drugim blatem, dociskając. Posmarować go resztą dżemu i połową bitej śmietany. Przykryć ostatnim blatem, dociskając. Tort posmarować bitą śmietaną. Boki tortu obsypać płatkami migdałów, wierzch ozdobić malinami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz