Ostatni okres był dla nas szarlotkowy :) na nic innego nie mieliśmy ochoty :) a, że w piwniczce pełno słoików z zeszłorocznymi jabłkami więc rach ciach i pyszna szarlotka gotowa :). Na tą ostatnią napatoczył się kumpel i aż miło było patrzeć jak wcinał kawałek po kawałku :) i mówił, że pyszna. Moja mama zaś w szoku, że ciasto z mąki krupczatki, której notabene w moim wiejskim sklepiku nie dostałam. Przepis pochodzi stąd. Jeśli jeszcze nie robiliście takiej szarlotki to polecam bo jest pyszna :))).
Składniki na kruche ciasto:
- 500 g mąki krupczatki
- 250 g margaryny/masła
- pół szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Wszystkie składniki dokładnie posiekać, szybko zagnieść ciasto. Odłożyć
2/3 ciasta na spód, wyłożyć nim formę o wymiarach 25 x 40 cm,
ponakłuwać i wstawić do lodówki na około pół godziny. Resztę ciasta
również włożyć do lodówki (lub do zamrażarki).
Schłodzone ciasto dobrze jest podpiec przez około 10 - 15 minut w
temperaturze 160 - 180ºC. Wyjąć, posypać obficie bułką tartą (kilka
łyżek), by pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Na to wyłożyć jabłka, na
tarce zetrzeć pozostałą część (1/3) ciasta. Piec około 1 godziny w temperaturze 160 - 180ºC. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Ja dałam jabłka ze słoika z mojej spiżarki jednak jeśli takich nie macie to:
Składniki na masę jabłkową:
- 2 - 3 kg jabłek, najlepiej renety (im więcej, tym lepiej),
- cynamon do smaku (około 2 - 3 łyżeczek)
- cukier do smaku (można pominąć, jeśli jabłka są słodkie; )
- bułka tarta do podsypania
Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki,
następnie pokroić w cienkie plasterki.
Dodać do smaku cukru i cynamonu, wymieszać (nie odsączać soku).
Smacznego :-).
Z krupczatki zawsze wychodzi najlepsze kruche ciasto, jak nie ma krupczatki dodaje do tortowej trochę kaszy manny... a co szarlotki super - to chyba najbardziej popularne ciasto świata!
OdpowiedzUsuńkocham szarlotkę... mniam!
OdpowiedzUsuńzapraszam na nadziane naleśniki!
pyszne ciasto:)
OdpowiedzUsuńSzarlotkę uwielbiam, ale zawsze mi coś nie wyjdzie... Muszę się w końcu nauczyć ją prawidłowo robić ;)
OdpowiedzUsuńwitaj w klubie :) ja stosowałam już pare przepisów na szarlotkę i niestety nie zawsze mi wychodziła dopiero kiedy zastosowałam ten przepis wyszła :) a jaka pyszna :))
Usuń