Składniki
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 1 duża marchewka pokrojona w kostkę
- 1 łodyga selera naciowego drobno pokrojona
- 2 piersi z kurczaka
- 1 puszka ciemnej fasolki
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 100 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- Sól, pieprz
- ryż ( u mnie 2 torebki)
- 2 łyżki oleju lub oliwy
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić marchewkę, seler, cebule i czosnek. Chwile smażyć a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 5 minut.
Piersi z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do warzyw. Dodać również przyprawy i dobrze wymieszać.
Smażyć na średnim ogniu często mieszając. Gdy kurczak będzie dobry dodać przecier, odsączoną fasolkę a po minucie śmietanę.
Zagotować.
Ugotowany ryż wyłożyć na talerze, polać sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz