Składniki na jasny biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąki wymieszać i przesiać, odłożyć.
Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Stopniowo,
łyżka po łyżce, dodawać cukier, ubijając po każdym dodaniu. Po kolei
dodawać żółtka, dalej ubijając.
Mąki wsypać do masy jajecznej. Powoli i delikatnie, by masa nie opadła,
wmieszać je szpatułką. W surowej masie nie powinno być widocznej suchej
mąki.
Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do
pieczenia - samo dno. Delikatnie przelać masę biszkoptową, wyrównać.
Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw.
suchego patyczka.
Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm opuścić je
(w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do
ostygnięcia. Całkowicie wystudzić (w formie).
Po wystudzeniu biszkopt wyjąć z formy (oddzielając boki nożykiem od
formy), przekroić na 3 równe blaty biszkoptowe.
Krem z mlecznej czekolady:
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- pół szklanki pełnego mleka w proszku
- 250 g mlecznej czekolady
- 125 g serka mascarpone, schłodzonego
- 120 g podpieczonych i drobno posiekanych orzeszków ziemnych (nie solonych)
- 2 łyżki rumu
W niedużym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, do momentu wrzenia.
Zdjąć z palnika, dodać mleko w proszku, wymieszać do gładkości. Dodać
połamaną w kostki czekoladę i rum. Wymieszać, by czekolada się
całkowicie roztopiła. Jeśli temperatura mikstury się obniży i czekolada
wolno się rozpuszcza, można garnuszek znów położyć na palniku, na małej
mocy i podgrzewać, cały czas mieszając.
Po rozpuszczeniu czekolady i otrzymaniu gładkiej masy (dla pewności
można ją przecedzić przez sitko), odłożyć do wystudzenia. Następnie
przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.
Kolejnego dnia rano schłodzoną masę umieścić w misie miksera. Ubić
(korzystając z końcówki do ubijania białek) do mocnego zgęstnienia i
momentu, aż końcówka miksera będzie pozostawiała wyraźne ślady w kremie.
Dodać schłodzone mascarpone i - zmieniając końcówkę miksera na
mieszającą (ucierającą) dokładnie wmieszać go do masy. Dodać orzeszki i
wymieszać.
Masę schłodzić w lodówce, tylko do momentu lekkiego zgęstnienia.
Do naponczowania biszkoptu:
- 1/3 szklanka wody
- 1/3 szklanki ciemnego rumu
Dodatkowo:
- wafelki KitKat
- drażetki m&m's
Wykonanie:
Pierwszy z krążków biszkoptowych ułożyć na paterze, nasączyć 1/3
ponczu. Na biszkopt wyłożyć 1/3 przygotowanego kremu . Przykryć drugim krążkiem
biszkoptowym, nasączyć połową pozostałego ponczu. Na biszkopt wyłożyć połową pozostałego kremu
( zostawiamy trochę na wierz i boki tortu). Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym, nasączyć go
resztą ponczu i posmarować wierz i boki tortu pozostawionym kremem. Wafelki KitKat rozdzielić nożem na pojedyncze sztuki i obłożyć nimi bok tortu. Na górę tortu wysypać drażetki m&m's.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz