Kolejna propozycja fajnego obiadu, który na pewno jeszcze nie raz zrobię , przepis znaleziony o tu.
Składniki na 2 porcje:
Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.
Pierś z kurczaka umyć, pozbawić nieładnych fragmentów i pokroić w cienkie paski.
Pomidora obrać ze skórki i niedbale rozdrobnić. Oliwki podzielić na połówki lub ćwiartki.
Pokrojoną pierś z kurczaka podsmażyć na niedużym ogniu na rozgrzanej oliwie, mieszając od czasu do czasu, aż mięso nabierze delikatnie złocistego koloru.
Do kurczaka dodać oliwki i pestki słonecznika, smażyć przez chwilę i połączyć z pokrojonym pomidorem. Dusić na małym ogniu aż pomidor rozpadnie się, a nadmiar sosu odparuje.
Wymieszać z przeciśniętym przez praskę, rozgniecionym nożem lub drobno posiekanym czosnkiem oraz serkiem mascarpone.
Gdy serek rozpuści się, a sos nabierze luźnej konsystencji, zdjąć patelnię z ognia. Wsypać posiekaną natkę pietruszki, doprawić danie pieprzem i solą oraz ulubionymi ziołami. Podawać z makaronem. Przestudzony sos na powrót gęstnieje.
- pojedyncza pierś z kuczaka (ok. 200-250g)
- zielone oliwki z pastą paprykową (co najmniej 10 sztuk)
- obrane suszone pestki słonecznika (mała garstka)
- 1 duży pomidor
- 1 opakowanie serka mascarpone (150-200 g)
- makaron ok. 300g (kolanka, muszelki itp.)
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- ząbek czosnku
Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.
Pierś z kurczaka umyć, pozbawić nieładnych fragmentów i pokroić w cienkie paski.
Pomidora obrać ze skórki i niedbale rozdrobnić. Oliwki podzielić na połówki lub ćwiartki.
Pokrojoną pierś z kurczaka podsmażyć na niedużym ogniu na rozgrzanej oliwie, mieszając od czasu do czasu, aż mięso nabierze delikatnie złocistego koloru.
Do kurczaka dodać oliwki i pestki słonecznika, smażyć przez chwilę i połączyć z pokrojonym pomidorem. Dusić na małym ogniu aż pomidor rozpadnie się, a nadmiar sosu odparuje.
Wymieszać z przeciśniętym przez praskę, rozgniecionym nożem lub drobno posiekanym czosnkiem oraz serkiem mascarpone.
Gdy serek rozpuści się, a sos nabierze luźnej konsystencji, zdjąć patelnię z ognia. Wsypać posiekaną natkę pietruszki, doprawić danie pieprzem i solą oraz ulubionymi ziołami. Podawać z makaronem. Przestudzony sos na powrót gęstnieje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz