Na krzakach sporo czarnych porzeczek, szkoda żeby się zmarnowały no i powstał sok, trochę poszło do zamrażarki. Postanowiłam także upiec ciasto, dawno nic nie piekłam,
a zapowiedziała się rodzinka więc nadarzyła się ku temu okazja. Przepis znalazłam TU.
Ciasto trochę pracochłonne więc ja upiekłam biszkopt dzień wcześniej, a następnego dnia zrobiłam masy. Ciasto wyszło pyszne !. a zapowiedziała się rodzinka więc nadarzyła się ku temu okazja. Przepis znalazłam TU.
Składniki na ciasto murzynkowe:
baza czekoladowa:
- ¾ szklanki oleju
- ½ szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 5 łyżek kakao
biszkopt:
- 5 jaj
- ½ szklanki cukru
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Białka
oddzielamy od żółtek. Miksujemy z cukrem na sztywno. Dodajemy żółtka i
miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wlewamy ostudzoną bazę
czekoladową(uwaga jeśli jest za gęsta wmieszajcie 2-3 łyżki masy
biszkoptowej i dopiero wlejcie).
małe opakowanie herbatników kakaowych
Delikatnie mieszamy do połączenia . Kolejno dodajemy mąkę przesianą z sodą i proszkiem i dokładnie mieszamy.Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40-45 minut w temp 180 stopni. Studzimy i kroimy na 2 równe blaty.
Frużelina porzeczkowa:
- 300 g czarnej porzeczki
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżeczce zimnej wody
- 3 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody
Porzeczki
i cukier podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy roztwór mąki
ziemniaczanej i zagotowujemy. Następnie dodajemy żelatynę. Lekko
studzimy.
Składniki na masę serową:
- 500 g sera białego dwukrotnie zmielonego
- 6 łyżek cukru pudru
- 200 g masła roślinnego
Masło miksujemy z pudrem na puch. Dodajemy po łyżce sera i miksujemy do wykończenia składników. Masa będzie dość gęsta.
Składniki na masę śmietankową:
- 300 g śmietany 18%
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- 1 śnieżka w proszku
- 250 g masła roślinnego
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w ¼ szklanki gorącej wody
Masło
ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy po łyżce śmietany mieszając lekko.
Następnie wsypujemy śnieżkę i miksujemy do uzyskania gładkiej
konsystencji. Do masy śmietanowej dodajemy lekko ciepłą żelatynę i
miksujemy do stężenia masy.
Dodatkowo:
poncz:100-150 ml wódki porzeczkowej+ 50 ml przegotowanej wody
Przełożenie:
pierwszy blat ciasta murzynkowego + ½ ponczu, 1/2 frużeliny porzeczkowej,masa serowa, drugi blat ciasta murzynkowego + ½ ponczu,1/2 frużeliny porzeczkowej,masa śmietankowa, pokruszone herbatniki kakaowe.
Całość schładzamy około 3 godziny.
Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz