Zbliżają się imieniny Ewy, a Ewa którą znam uwielbia orzechy więc w prezencie obowiązkowo ciasto z orzechami. Problem w tym, że nie chciałam powtarzać już wcześniej pieczonych ciast. Chciałam upiec coś nowego i oczywiście orzechowego. W książce siostry Anastazji pt. 100 nowych ciast znalazłam właśnie ciasto o nazwie rumowe. Biszkopt orzechowy, masa orzechowa i do tego rum pomyślałam, że to strzał w dziesiątkę. Przed zabraniem się do pieczenia proponuję dzień wcześniej namoczyć orzechy w rumie. Mimo, że ciasto miało być na prezent musiałam odrobinkę spróbować :), żeby ocenić oczywiście ;))). Ciasto pyszne choć podjadanie masy z lekka mnie upiło, widać mam słabą głowę :)) Trochę przeraziło mnie dodanie do masy surowych jajek, więc przed dodaniem je wyszorowałam i wyparzyłam a dopiero potem dodałam do masy.
BISZKOPT ORZECHOWY
Składniki:
- 4 jajka
- 4 łyżki zmielonych orzechów
- 3 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki cukru kryształu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z
proszkiem, na końcu dodajemy orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Biszkopt wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 28x24 cm. Piec w temp. 180°C ok. 30 - 40 min.
MASA ORZECHOWA
Składniki:
- 2 kostki masła
- 3 jaja
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka rumu
- 2 1/2 szklanki orzechów krojonych
- starta czekolada lub kakao do posypania
Wykonanie:
Pokrojone orzechy namoczyć w 1 szklance rumu, przelać do zamkniętego
naczynia (np. słoika) i zostawić na ok. 24 godz. Masło utrzeć, dodając
cukier waniliowy, cukier puder, całe jaja i na końcu orzechy moczone w
rumie.
Tak przygotowaną masę orzechową wyłożyć na biszkopt. Wierzch posypać kakao lub startą czekoladą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz