Mój mąż przyniósł mi ten przepis z pracy od koleżanki. Jest to zdaniem mojej rodzinki lepsza wersja tego ciasta. Jeżeli lubisz ciasto 3 Bit koniecznie musisz wypróbować tą wersje :) Polecam.
Składniki:
- 1 duża paczka herbatników „Pepitki”;
- 2 duże paczki krakersów;
- 1 puszka masy krówkowej ( podgrzać w ciepłej wodzie);
- dżem z czarnej porzeczki,
- czekolada do potarcia wierzchu lub płatki migdałów
Krem budyniowy:
- ½ l. mleka,
- 2 ł. mąki ziemniaczanej,
- 2 ł. mąki pszennej,
- 2 żółtka,
- 7 łyżek cukru,
- cukier wanilinowy;
- 1 kostka masła
Przygotowanie masy budyniowej: 1 ½ szklanki mleka i cukry zagotować.
Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do
gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę
gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać
stopniowo zimny budyń.
Bita śmietana:
- 500 ml śmietany kremówki 30 % + 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny + 1/3 szkl. wrzątku (ew. 2 fixy)*
Układamy na blaszce wyłożonej folią kolejno
warstwy:
- herbatniki;
- masa budyniowa;
- krakersy;
- masa krówkowa;
- dżem porzeczkowy;
- krakersy;
- bita śmietana;
- posypać tartą gorzką czekoladą lub prażonymi płatkami migdałów.
Ostatnio robiłam 3bita. Uwielbiam! Pyszne ciasto.
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z dodaniem dżemu :) Krakersy tez w tym przepisie wykorzystuję - dają fajny smaczek :)
OdpowiedzUsuń