Urodziny mojego synka i znowu trzeba coś przygotować ;) wszystko już miałam w głowie po układane tylko ta nieszczęsna sałatka :) jedna ciocia nie je kurczaka, druga tuńczyka ta już była, tamta też. Od koleżanki usłyszałam zrób sałatkę z zupek chińskich, myślę takiej jeszcze nie robiłam. Sałatka szybka (bez namaczania makaronu dobra na drugi dzień) i bardzo dobra. Wszystkim dogodziłam i to najważniejsze ;).
SKŁADNIKI:
- 2 zupki chińskie (łącznie z przyprawami),
- 8 średnich korniszonów,
- puszka kukurydzy konserwowej,
- papryka konserwowa (słoik 370 ml),
- 20 dkg lub więcej szynki,
- 5 łyżek jogurtu greckiego,
- 8 łyżek majonezu,
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Zupki pokruszyć, wsypać do miski wraz z przyprawami.
- Pokroić szynkę, korniszony, paprykę w drobną kostkę.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Wszystkie składniki łącznie z jogurtem i majonezem wrzucić do miski z zupkami. Całość wymieszać.
- Ewentualnie doprawić (niektóre zupki są bardziej słone inne mniej, ilość soli i pieprzu wedle uznania).
- Włożyć na całą noc do lodówki- można ją jeść dopiero na drugi dzień bo makaron musi zmięknąć.
Smacznego !
P.S.
P.S.
Jeżeli chcesz zrobić sałatkę i skonsumować ją w tym samym dniu to proponuję w osobnym naczyniu namoczyć makaron
w 3/4 szklanki wrzącej wody- makaron zmięknie i wtedy dodaj
go do reszty składników, pomieszaj i można jeść od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz