Ostatnio trafiłam w TV na program kulinarny "Doradca smaku" gdzie robiono właśnie pizze po francusku, zaciekawiło mnie to i postanowiłam sama taką przygotować na drugi dzień pobytu znajomych. Smaki hmm dla mnie zupełnie nowe :) chyba jednak wolę krewetki ;)). Znajomi, którzy lubują się w takich smakach powiedzieli, że dobre ale może lepsze by było z makaronem, a nie z ciastem francuskim. Jeśli lubicie takie połączenia możecie obejrzeć sobie filmik jak zrobić pizzę krok po kroku na stronie doradcy smaku o o tu.
Składniki:
- 550g ciasta francuskiego
- 3 puszki pomidorów pelati
- 100 g anchois
- 100 g Kaparów
- 50g Oliwek czarnych i Oliwek zielonych
- 1 czosnek
- 1 cebula
- 1 jajko
- 100 g mąki
- 50 g masła
- 10 g cukru
- 50 ml oliwy z oliwek
- Majeranek otarty
- Pieprz ziołowy mielony
- Sól morska
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie:
- Siekamy drobniutko czosnek i cebulę. W garnku delikatnie rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy na podgrzaną oliwę czosnek wraz z cebulką.
- Pomidory przecedzamy przez sitko i kroimy na nim na mniejsze kawałki.Tak przygotowane pomidory dodajemy do garnka z czosnkiem i cebulą.
- Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem czarnym, majerankiem i odrobinką cukru. Powoli gotujemy pomidory i odparowujemy je w sumie około 15-18 minut.
- Przekładamy całość z garnka do miski, dodajemy kapary (ilość według uznania).
- Anchois kroimy i dodajemy do miski. Podobnie oliwki czarne i zielone kroimy i dołączamy do pozostałych składników w misce.
- Wszystko mieszamy. Doprawiamy farsz pieprzem ziołowym.
- W foremce do tarty, którą uprzednio smarujemy masłem i obsypujemy mąką wykładamy jeden zwój ciasta francuskiego. Nakłuwamy je widelcem i wykładamy do formy farsz.
- Następnie całość przykrywamy drugim zwojem ciasta francuskiego. Brzegi mocno dociskamy.
- Powierzchnię delikatnie nacinamy nożem robiąc kratkę (uważamy, by nie przeciąć ciasta).
- Jajko rozbijamy i roztrzepujemy w miseczce. Smarujemy nim wierzch ciasta.
- Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 – 200 stopni na 15-17 minut.Po wyjęciu z piekarnika pizza jest gotowa. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz