Pieczone ziemniaki pojawiły się już na moim blogu dwa razy, raz w wydaniu z serkiem maskarpone, a raz zapiekane między innymi z cytryną i cebulą. Dzisiaj przedstawiam kolejny sposób na zapiekanie ziemniaki. Ostatnio zdecydowanie wolę takie niż gotowane. Przepis na nie pochodzi z tego bloga.
Składniki:
- 4-5 dużych ziemniaków ( lub większa ilość małych)
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- suszony tymianek
- suszony rozmaryn
- sproszkowana słodka papryka
- sproszkowana ostra papryka
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, większe pokroić na kawałki. Warzywa włożyć
do garnka z osoloną, zimną wodą, gotować do momentu aż woda zawrze, następnie
odcedzić. Ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą,
doprawić solą morską, świeżo zmielonym
czarnym pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i paprykami. Dokładnie obtoczyć
ziemniaki w przyprawach. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około
35-40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz