Pyszne pieczone ziemniaczki, idealny dodatek do mięs. U mnie były dodatkiem do pysznych roladek z kurczaka nadziewanych szpinakiem :). Przepis znaleziony TU.
Składniki
- 8 średnich ziemniaków
 - 100 ml śmietanki słodkiej 30%
 - 120 g serka mascarpone
 - 1 łyżeczka świeżego lub suszonego rozmarynu
 - 0,5 łyżeczki świeżego lub suszonego tymianku
 - świeżo zmielony pieprz
 - 1 łyżeczka soli morskiej
 
Wykonanie
Obrane ziemniaki kroimy w cienkie plasterki ( mnie przy krojeniu miałam pomocników więc wyszły trochę grubsze plastry.) Układamy je w naczyniu do zapiekania starając się,
 aby leżały regularnie. W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą śmietankę, 
serek oraz zioła i przyprawy. Masa powinna być jednolita. Wykładamy ją 
na ziemniaki i tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika. 
Pieczemy ją w 180ºC przez około 1,5 godziny. Podajemy na ciepło.
Smacznego 
 

Pieczone smakują najlepiej :)
OdpowiedzUsuń