Menu

sobota, 15 grudnia 2012

Ciasto Rafaello

Rafaello, to kolejne z ciast, które zagościło na Naszym stole. Ulubione ciasto mojej mamy i upieczone na jej życzenie :). Puszysty biszkopt przełożony masą budyniową i posypany dużą ilością kokosu. Pychota :)) Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu z przepisami.

 



Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek,
  • 1 szkl. cukru,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1/2 szkl. mąki pszennej,
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej,
  •  1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.


 Wykonanie: 
Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier oraz żółtka, mieszamy, dodajemy olej  oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, mieszamy łyżką. Biszkopt wylewamy do formy o wymiarach 28x24 cm i pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach C.


Krem: 
  • 3 szkl. mleka,
  • 3/4 szkl cukru,
  • 1 kostka margaryny,
  • 1 szkl. maki pszennej,
  • aromat waniliowy.

Wykonanie: 
1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem w reszcie mleka rozprowadzamy mąke (będzie geste), wlewamy to do gotującego się mleka i szybko mieszamy (powstanie budyn), chwilkę gotujemy mieszając, studzimy. Gdy budyń przestygnie ucieramy go z miękką margaryną i olejkiem waniliowym.

Masa kokosowa:
  • 20 dag wiórek kokosowych, 
  • łyżki masła, 
  • 1/2 olejku waniliowego.

Wykonanie: 
Kokos masło i olejek smażymy na patelni,  gdy kokos się lekko zarumieni odstawiamy. Studzimy.


Biszkopt przecinamy na pół, dolny placek smarujemy większą częścią kremu. Przykrywamy drugim plackiem i rozprowadzamy pozostały krem. Na to sypiemy wystudzony kokos i delikatnie dociskamy rękami

Smacznego:)