Menu

piątek, 28 grudnia 2012

Biszkopt z biszkopcikami i owocami

W zamrażarce mnóstwo mrożonych owoców, więc może jakieś ciasto z owocami :)Ulubione malinki z  biszkoptem polane galaretką;) ciasto, którym zajadamy się w lecie oczywiście wtedy używam świeżych owoców. W ręce wpadł mi przepis na biszkopt w którym zatapiamy biszkopciki posmarowane powidłami śliwkowymi. Rewelacja na pewno jeszcze nie raz go upiekę jest pyszny. Ja tylko nie piekłam ciemnego biszkoptu ponieważ co poniektórzy nie tolerują kakao i nie ma tak fajnego efektu jak z ciemnego biszkoptu wyłaniają się białe biszkopciki :) ale smak i tak cudowny :)). Przepis pochodzi z książki siostry Anastazji "100 nowych ciast".
 


Składniki na biszkopt ciemny:
  • 6 jaj,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 2-3 łyżeczki kakao 
Dodatki:
  • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych,
  • 1/2 słoika (małego) powideł śliwkowych,
  • dowolne owoce ( ja dałam mrożone maliny),
  • 3 galaretki koloru owoców przygotowane wg. przepisu na opakowaniu.
Wykonanie:
Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli, następnie cukier oraz żółtka, mieszamy, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy łyżką.
Biszkopty posmarować powidłami i skleić po dwa. Połowę ciasta biszkoptowego wylać na blaszkę o wymiarach 28x24 cm rozłożyć sklejone parami biszkopty, zalać pozostałą częścią ciasta biszkoptowego. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach C.

Składniki na masę budyniową:
  • 1/2 l mleka,
  • 1 kostka masła,
  • 2 budynie waniliowe bez cukru,
  • cukier do smaku;
Wykonanie:
Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.

Przełożenie ciasta:
ciasto biszkoptowe - masa budyniowa-owoce-galaretka.


Smacznego :)