Menu

niedziela, 2 grudnia 2012

Galaretka z kurczaka

Gości na naszym stole zawsze kiedy są jakieś uroczystości. Zagościła i tym razem :-)


Składniki na 30 -35 kubeczków:
  • 1 kurczak (mój miał 2 kg),
  • 2 duże marchewki,
  • 1/2 dużej pietruszki,
  •  1 seler,
  • 2 opakowania żelatyny,
  • sól, pieprz,
  • vegeta,
  • 10 jajek ugotowanych na twardo,
  • puszka groszku konserwowego;

Wykonanie:

Kurczaka myjemy. Wstawiamy do gotowania, solimy do smaku. Zbieramy szumowiny.
Jak już się kurczak zagotuje dodajemy jarzyny. Doprawiamy do smaku vegetą i pieprzem.
Po ugotowaniu, mięso wyjmujemy, a wywar odcedzamy. Rozpuszczamy 2 żelatyny każdą zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodajemy je do rosołu. Studzimy. Mięso obieramy od kości i kroimy na małe fragmenty. Z warzyw wybieramy marchewkę i kroimy ją w talarki, kosteczkę jak kto woli.
Do kubeczków, salaterek (do wyboru) na dno wrzucamy pokrojoną marchewkę, groszek, jajko (ja daje po pół lub ćwiartce do każdego kubeczka) i mięso. Zalewamy wywarem z żelatyną. Wkładamy do lodówki, aby galaretka stężała.

Smacznego  !