Składniki:
- 1 duży brokuł,
- 4 - 5 jajek ugotowanych na twardo,
- 2-3 pomidory,
- puszka kukurydzy ( ja nie dałam całej),
- majonez,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy ok. 5 minut w osolonej
wodzie. Powinien jedynie delikatnie zmięknąć, ale nie może się
rozpadać. Za pomocą łyżki cedzakowej wykładamy na talerz i
czekamy do całkowitego ostudzenia. Większe różyczki kroimy na nieco
mniejsze. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Jajka obieramy ze skorupki, kroimy w kostkę. Kukurydzę odcedzamy.
Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy majonez, przyprawiamy do
smaku. Bardzo ważne jest delikatne mieszanie, dzięki czemu unikniemy
powstania "papki".
Smacznego!!!
To jedna z moich ulubionych sałatek :-)))
OdpowiedzUsuńmniam, tylko ja dodaję jeszcze drobno pokrojoną szynkę
Ja dodaje jeszcze troche szczypiorku, a majonez mieszam z jogurtem balkanskim i sosem czosnkowym. Pozdrawiam- imienniczka :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam czosnek :) więc koniecznie muszę spróbować twojej wersji ;)))
UsuńByłam ciekawa co to za sałatka ale widze, ze bardzo podobna do mojej. Moje wykonanie to układanie jej warstwami z troszke innymi składnikami,a mianowicie brokuł,ser feta,sos czosnkowy,jajka pokrojone w ósemki, sos, pomidorki lub papryka czerwona (jak kto lubi), sos i powtarzamy od początku tylko zamiast na końcu czerwonej warstwy na wierz zakończony jajkami i sosem wysypuję prażone ziarna słonecznika lub starty żółty ser. Obydwie wersje sa pyszne, bardzo polecam! ;)
OdpowiedzUsuńoj juz wiem że wypróbuje :) dzięki za przepis
Usuń