Menu

środa, 28 listopada 2012

Sałatka brokułowa

 Kolejna z sałatek, która zagościła na Naszym stole. Sałatka, którą robi się szybko, i mimo niewielu składników zachwyciła gości.



Składniki:
  • 1 duży brokuł,
  • 4 - 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 2-3 pomidory,
  • puszka kukurydzy ( ja nie dałam całej),
  •  majonez,
  • sól, pieprz.
Wykonanie:
 
Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy ok. 5 minut w osolonej wodzie. Powinien jedynie delikatnie zmięknąć, ale nie może się rozpadać.  Za pomocą łyżki cedzakowej wykładamy na talerz i czekamy do całkowitego ostudzenia. Większe różyczki kroimy na nieco mniejsze. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Jajka obieramy ze skorupki, kroimy w kostkę. Kukurydzę odcedzamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy majonez, przyprawiamy do smaku. Bardzo ważne jest delikatne mieszanie, dzięki czemu unikniemy powstania "papki". 

 Smacznego!!!