Od dawna za mną chodziła, jednak ciągle odkładałam jej zrobienie. Pyszna rozpływająca się w ustach kremówka, idealna słodycz na zimny jesienny dzień. Przepis pochodzi z zeszytu mamy.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 1 żółtko,
- 25 dag masła,
- 1/2 szklanki gęstej śmietany kremówki (śmietana nie może być wodnista).
Sposób przygotowania:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać śmietanę, żółtko i masło.
Składniki na ciasto posiekać, zagnieść, schłodzić. Następnie ciasto podzielić na 2 części
i rozwałkować na wyłożone papierem do pieczenia blaszki. Ja użyłam blaszek o wymiarach 24x35cm. Jeżeli lubicie grubsze ciasto to proponuje użyć mniejszej formy. Ponakłuwać widelcem i upiec w temp.200 stopni C ok.20 min. Należy UWAŻAĆ przy wykładaniu z blachy- ciasto bardzo
kruche.
Składniki na masę:
- 3/4 l mleka,
- 1/4 kostki masła - 5 dag,
- 1 szklanka cukru,
- duży cukier waniliowy,
- 1 budyń waniliowy,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 całe jaja.
Sposób przygotowania:
1/2 l mleka zagotować z masłem i cukrem oraz
cukrem waniliowym. W 1 szklance mleka
rozmiksować pozostałe składniki czyli jajka, budyń oraz obie mąki, wlać to na
wrzące mleko i ugotować jak budyń. Gorący krem
wyłożyć na jeden placek, na to ostrożnie zsunąć drugie ciasto. Przestudzone
ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz