Menu

czwartek, 1 listopada 2012

Kremówka

Od dawna za mną chodziła, jednak ciągle odkładałam jej zrobienie. Pyszna rozpływająca się w ustach kremówka, idealna słodycz na zimny jesienny dzień. Przepis pochodzi z zeszytu mamy.
 

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 żółtko,
  • 25 dag masła,
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany kremówki  (śmietana nie może być wodnista).
Sposób przygotowania:

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać śmietanę, żółtko i masło. Składniki na ciasto posiekać, zagnieść, schłodzić. Następnie ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na wyłożone papierem do pieczenia blaszki. Ja użyłam blaszek o wymiarach 24x35cm. Jeżeli lubicie grubsze ciasto to proponuje użyć mniejszej formy. Ponakłuwać widelcem i upiec w temp.200 stopni C ok.20 min. Należy UWAŻAĆ przy wykładaniu z blachy- ciasto bardzo kruche.

Składniki na masę:

  • 3/4 l mleka,
  • 1/4 kostki masła - 5 dag,
  • 1 szklanka cukru,
  • duży cukier waniliowy,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 całe jaja.

Sposób przygotowania:

1/2 l mleka zagotować z masłem i cukrem oraz cukrem waniliowym.  W 1 szklance mleka rozmiksować pozostałe składniki czyli jajka, budyń oraz obie mąki, wlać to na wrzące mleko i ugotować jak budyń. Gorący krem wyłożyć na jeden placek, na to ostrożnie zsunąć drugie ciasto. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego!