Kolejny przepis zapisany na już żółtawych karkach w zeszycie z przepisami mojej mamy. Ciasto
proste w wykonaniu, smaczne, idealne do południowej kawki.
Składniki
na ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- 6 żółtek,
- 1 kostka masła lub margaryny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki powideł śliwkowych lub więcej,
- można również dodać garść orzechów,
Sposób wykonania:
Mąkę z masłem( lub
margaryną) posiekać nożem dodać 4 łyżki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka. Ciasto wyrobić
rękami i podzielić na 3 części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao, wyrobić i
wraz z drugą porcją odstawić do lodówki lub zamrażalnika (ciasta powinny
chłodzić się tak długo, aż stwardnieją i będą się dobrze ucierać). Trzecią część
rozwałkować i wyłożyć nią dno wysmarowanej
formy. Ja użyłam brytfanki o wymiarach 24x35cm. Posmarować powidłami.
Jeżeli dodajemy orzechy to należy je posiekać i uprażyć na patelni i wysypać na powidła. Na
tarce o grubych oczkach zetrzeć ciasto z kakao
i posypać to posmarowane powidłami.
i posypać to posmarowane powidłami.
- 6 białek,
- szczypta soli,
- 20 dkg cukru,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodając stopniowo
cukier. Gdy piana będzie już sztywna, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać
wszystko już łyżką (nie mikserem). Pianę nałożyć na ciasto,a na nią zetrzeć trzecią część ciasta.
Piec w temp. 180 stopni przez około 50 minut (ja piekłam 45 minut).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz