Kolejny przepis zapisany na już żółtawych karkach w  zeszycie z przepisami mojej mamy. Ciasto
proste w wykonaniu, smaczne, idealne do południowej kawki. 
Składniki
na ciasto:
- 3 szklanki mąki,
 - 6 żółtek,
 - 1 kostka masła lub margaryny,
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
 - 4 łyżki cukru,
 - 2 łyżki kakao,
 - 2 łyżki powideł śliwkowych lub więcej,
 - można również dodać garść orzechów,
 
Sposób wykonania:
Mąkę z masłem( lub
margaryną) posiekać   nożem dodać 4 łyżki  cukru, cukier waniliowy, proszek do  pieczenia  i żółtka. Ciasto wyrobić
rękami i podzielić na 3 części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao, wyrobić i
wraz z drugą porcją odstawić do lodówki lub zamrażalnika (ciasta powinny
chłodzić się tak długo, aż stwardnieją i będą się dobrze ucierać). Trzecią część
rozwałkować i wyłożyć nią dno wysmarowanej 
formy.  Ja użyłam brytfanki o wymiarach 24x35cm. Posmarować powidłami.
Jeżeli dodajemy orzechy to należy je posiekać i  uprażyć na patelni i wysypać na powidła. Na
tarce o grubych oczkach zetrzeć ciasto z kakao 
i posypać to posmarowane powidłami.
i posypać to posmarowane powidłami.
- 6 białek,
 - szczypta soli,
 - 20 dkg cukru,
 - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
 
Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodając stopniowo
cukier. Gdy piana będzie już sztywna, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać
wszystko już łyżką (nie mikserem). Pianę nałożyć na ciasto,a na nią zetrzeć trzecią część ciasta.
Piec w temp. 180 stopni przez około 50 minut (ja piekłam 45 minut). 
Smacznego!


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz