Siostrzenica poprosiła mnie abym upiekła tort i to dla jej kolegi, długo
się zastanawiałam jaki. Nigdy nie piekłam tortów. Zapytałam jej
jaki ten tort, a ona mały tak dla 3- 4 osób :) No nic pozostało mi poszukać w
sieci i znalazłam idealny torcik dla faceta:) o tu.
Ja go troszkę zmodyfikowałam w kwestii biszkoptu :)) Wiem, że nie jest za
piękny ale grunt, że im smakował następnym razem będzie lepiej :))))
Siostrzenica poprosiła mnie abym upiekła tort i to dla jej kolegi, długo
się zastanawiałam jaki. Nigdy nie piekłam tortów. Zapytałam jej
jaki ten tort, a ona mały tak dla 3- 4 osób :) No nic pozostało mi poszukać w
sieci i znalazłam idealny torcik dla faceta:) o tu.
Ja go troszkę zmodyfikowałam w kwestii biszkoptu :)) Wiem, że nie jest za
piękny ale grunt, że im smakował następnym razem będzie lepiej :))))
Składniki na biszkopt :
- 5 jajek,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
Do nasączenia biszkoptu:
- ja użyłam rumu,
- woda,
Składniki na masę:
- 125 g margaryny,
- 1/2 puszki masy krówkowej,
- 4 łyżeczki dżemu kwaśnego,
Ponadto:
- opakowanie podłużnych biszkoptów,
- 200g kremówki,
- łyżeczka cukru pudru,
- można użyć lukru plastycznego.
Sposób przygotowania :
Najpierw pieczemy biszkopt. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Formę o wymiarach 30 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut. Biszkopt wystudzić. Dużą dużą szklanką wycinamy 5-6 okręgów z ciasta. Każdy nasączyłam wodą z rumem. Jest to ważne jeżeli chcesz wykorzystać jeden z okręgów to rączki kufla. Biszkopt wtedy nie jest suchy i ładnie można go formować.
Przygotowujemy Masę. Miękką margarynę ucieramy na jasną gładką masę, dodajemy stopniowo masę krówkową.
Każdy krążek ciasta smarujemy dżemem, nakładamy porcję masy krówkowej i układamy jeden na drugim. Pozostałą masą pokrywamy boki naszej wieżyczki z biszkoptowych krążków. Podłużnymi biszkoptami (np tymi do tiramisu) obkładamy z wszystkich stron ciasto. Rączkę kufla możemy zrobić z ciasta, racucha czy pozostałości z upieczonego wcześniej biszkoptu. Ja zrobiłam wieżyczkę z 4 krążków, a z 5 zrobiłam rączkę.Zimną kremówkę mocno ubijamy, słodzimy do smaku i przekładamy ją do rękawa cukierniczego. Tworzymy z niej piankę na wierzchu "piwa" :)
Pomysłowy:)
OdpowiedzUsuńMój mąż by sie ucieszył z takiego:)
OdpowiedzUsuńale fajny :) aż chce się wypić hmmm to znaczy zjeść :)
OdpowiedzUsuń