Menu

piątek, 2 listopada 2012

Makowiec na biszkopcie

Mój Tata miał urodziny, a on uwielbia makowce więc postanowiłam mu zrobić przyjemność i upiec makowiec. Nigdy wcześniej nie piekłam makowców, prym w ich pieczeniu wiedzie moja ciocia (przepis pochodzi z jej notatek). Postanowiłam się jednak z nim zmierzyć, choć nie jest to tradycyjny makowiec tylko na biszkopcie jest naprawdę pyszny. 


Składniki na biszkopt:
  • 5 jaj,
  • cukier waniliowy,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 5 łyżeczek oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
Składniki na masę makową:
  • 500 g maku,
  • 3 jajka, białka i żółtka oddzielnie,
  • 150 g masła, w temperaturze pokojowej,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 100 g rodzynek,
  • 100 g posiekanych migdałów lub płatków migdałowych
Mak wieczór wcześniej zalać wrzącą wodą, do pokrycia, wymieszać i odstawić. Kolejnego dnia odsączyć i dwukrotnie zemleć w maszynce.
Żółtka jaj przeznaczonych do masy makowej utrzeć z cukrem. Dodać masło i dalej ucierać  (można mikserem). Dodać zmielony mak, miód, bakalie i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą makową.
Formę o wymiarach 24x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć masę makową. Piec w temperaturze 180ºC przez 40 minut.
Gdy masa makowa się piecze przygotować biszkopt.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka nadal ubijając. Pod koniec ubijania wlać olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do ciasta.
Przygotowane ciasto biszkoptowe wylać na gorącą masę makową. Piec dodatkowe 20 minut.
Po upieczeniu i wystygnięciu ciasto odwrócić, by biszkopt znajdował się na spodzie.
Wierzch udekorować cukrem pudrem, lukrem lub czekoladą, jak lubicie.
Smacznego !