Po ostatnich wypiekach została mi trochę maku sięgnęłam więc po zeszyt z przepisami mamy w poszukiwaniu ciasta w którym będę mogła go zużyć. Natrafiłam na ciasto o fajnej nazwie Piegus :) pomyślałam o coś nas łączy :) upiekę go:). Niewątpliwą zaletą tego ciasta jest to, że nie jest pracochłonne, ale za to jest bardzo smaczne. Masz ochotę na coś dobrego, nie masz za dużo czasu,spodziewasz się gości -ciasto Piegus jest idealne dla Ciebie :)
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 25 dkg margaryny,
- 1/5 szklanki cukru,
- 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szklanka maku,
- szklanka mleka
Ponadto:
- blaszka - u mnie o wymiarach: 24x35cm
- papier do pieczenia;
Wykonanie:
Mleko gotujemy z margaryną. Ostawiamy do ostygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, wystudzone mleko z margaryną. Wsypujemy mak i mieszamy. Ubijamy pianę z białek i łączymy z ciastem delikatnie mieszając. Wlewam do przygotowanej formy. Pieczemy w 160 stopniach ok. 50 minut.
Smacznego !
Mleko gotujemy???????? A ile tego mleka? bo w składnikach go nie ma!!
OdpowiedzUsuńUmknęło mi już poprawiłam.
Usuńbardzo lubie takie ciacho wlasnie przepisalam sobie przepis i jutro bede piekła ...dziekuje za przepis i pozdrawiam
OdpowiedzUsuń