Jeśli lubicie placki ziemniaczane, a macie ochotę je sobie troszkę urozmaicić polecam zrobić sobie placki z cukinią. U mnie w ogródku w tym roku był ogromny wysyp cukinii,
a pomysłu za bardzo co z nią robić nie było (nie wszystkim ona smakuje).
W poszukiwaniu jakiegoś fajnego sposobu na jej wykorzystanie zabrałam się za przeglądanie przepisów znajdujących się w posiadaniu rodzinki i natknęłam się na wycinek z gazety pt. "Polubić cukinię",niestety nie wiem jaka to była gazeta. Tam właśnie znalazłam przepis na te placki, które zasmakowały nawet tym co nie przepadają za plackami ziemniaczanymi i nie lubią cukinii :). Lato minęło, przepis poszedł do szuflady,
a ja nie pomyślałam żeby uwiecznić choć jednego placka na zdjęciu ehh. Wczoraj robiąc porządki natrafiłam na ten przepis i mimo niewielkiej ilości cukinii (jedna malutka) placki zrobiłam :). Cukinia mi gdzieś zaginęła w tych ziemniakach i nie było jej czuć, więc zdecydowanie musi być jej więcej. Ale i tak placki były Pyszne !!!
a pomysłu za bardzo co z nią robić nie było (nie wszystkim ona smakuje).
W poszukiwaniu jakiegoś fajnego sposobu na jej wykorzystanie zabrałam się za przeglądanie przepisów znajdujących się w posiadaniu rodzinki i natknęłam się na wycinek z gazety pt. "Polubić cukinię",niestety nie wiem jaka to była gazeta. Tam właśnie znalazłam przepis na te placki, które zasmakowały nawet tym co nie przepadają za plackami ziemniaczanymi i nie lubią cukinii :). Lato minęło, przepis poszedł do szuflady,
a ja nie pomyślałam żeby uwiecznić choć jednego placka na zdjęciu ehh. Wczoraj robiąc porządki natrafiłam na ten przepis i mimo niewielkiej ilości cukinii (jedna malutka) placki zrobiłam :). Cukinia mi gdzieś zaginęła w tych ziemniakach i nie było jej czuć, więc zdecydowanie musi być jej więcej. Ale i tak placki były Pyszne !!!
Składniki:
- 60 dkg cukinii,
- 40 dkg ziemniaków,
- 2 jajka,
- 3 łyżki mąki,
- sól, pieprz,
- około 20 dkg oleju
Wykonanie:
Obraną cukinię i
ziemniaki zetrzeć, odcedzić nadmiar
soku. Dodać jajka i mąkę, sól i pieprz do smaku.
Wymieszać łyżka i kłaść na rozgrzany na patelni
olej nie grube placuszki. Smażyć na niezbyt mocnym ogniu aby się
nadmiernie nie zarumieniły.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz