Menu

wtorek, 6 listopada 2012

Sernik Snickers

Zawsze mi się wydawało, że sernik to tylko z bakaliami, a tu proszę znalazłam na blogu Dorotus, przepis na sernik, ale z batonikami snikers. Oczywiście upiekłam:) To ciasto jest pyszne powiedział  mój synek prosząc o dokładkę :)  Sernik jest jeszcze lepszy po schłodzeniu. Polecam !

Składniki na spód:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 125 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka wody
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść. Zrobić kulę, owinąć w folię, umieścić w lodówce na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie formę kwadratową 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wcisnąć w nią spód, ponakłuwać widelcem, podpiec około 10 - 12 minut w temperaturze 170ºC.
Masa serowa:
  • 75 dag zmielonego twarogu
  • 6 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 5 snickersów (średni rozmiar, po 40 g każdy), pokrojone na drobne kawałki
Na dekorację:
  • masa kajmakowa z puszki, ilość dowolna
  • snickersy, pokrojone na drobne kawałki
  • ewent. polewa czekoladowa lub słone orzeszki
Żółtka zmiksować do białości z cukrem pudrem. Dodać pozostałe składniki, zmiksować, dodając na końcu ubitą pianę z białek (delikatnie wymieszać) i pokrojone batoniki.
Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić, włożyć na minimum 3 godziny do lodówki.
Przed podaniem - dowolnie udekorować.

Smacznego :)