Zawsze mi się wydawało, że sernik to tylko z bakaliami, a tu proszę znalazłam na  blogu Dorotus, przepis na sernik, ale z batonikami snikers. Oczywiście upiekłam:) To ciasto jest pyszne powiedział  mój synek prosząc o dokładkę :)  Sernik jest jeszcze lepszy po schłodzeniu. Polecam !
Składniki na spód: 
- 1,5 szklanki mąki
 - 3 łyżki cukru pudru
 - 125 g masła
 - 2 żółtka
 - 1 łyżka wody
 - 1,5 łyżki kakao
 - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 
Wszystkie
 składniki zagnieść. Zrobić kulę, owinąć w folię, umieścić w lodówce na 
co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie formę kwadratową 23 x 23 cm wyłożyć
 papierem do pieczenia, wcisnąć w nią spód, ponakłuwać widelcem, podpiec
 około 10 - 12 minut w temperaturze 170ºC.
Masa serowa: 
- 75 dag zmielonego twarogu
 - 6 jajek (osobno białka i żółtka)
 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 - 1 łyżka mąki pszennej
 - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 - 2/3 szklanki cukru pudru
 - 5 snickersów (średni rozmiar, po 40 g każdy), pokrojone na drobne kawałki
 
Na dekorację:
- masa kajmakowa z puszki, ilość dowolna
 - snickersy, pokrojone na drobne kawałki
 - ewent. polewa czekoladowa lub słone orzeszki
 
Żółtka
 zmiksować do białości z cukrem pudrem. Dodać pozostałe składniki, 
zmiksować, dodając na końcu ubitą pianę z białek (delikatnie wymieszać) i
 pokrojone batoniki. 
Wyłożyć
 na podpieczony spód, wyrównać. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 
180ºC. Wystudzić, włożyć na minimum 3 godziny do lodówki.
Przed podaniem - dowolnie udekorować.
Smacznego :)


Ommmm<3
OdpowiedzUsuńCudowny :) Musi być mega słodki, ale w takie długie, ciemne, jesienne wieczory taka dawka słodyczy wskazana jest jak najbardziej :)
OdpowiedzUsuńdokładnie :) jednak raz na jakiś czas tyle słodyczy myślę, że nie zaszkodzi :))))
Usuń