Menu

środa, 15 stycznia 2014

gulasz wieprzowy

Ostatnio coś mniej piekę, za to więcej gotuję. Nie zawsze mam czas i środki na jakieś wyszukane danie dlatego często moje potrawy się powtarzają i dzisiaj znowu były kluski śląskie jednak tym razem nie z sosem pieczarkowym, a z gulaszem wieprzowym :). 


Składniki:
  • 1 kg mięsa wieprzowego ( ja tym razem dałam szynkę wieprzową, ale można użyć lub połączyć  łopatkę, szynkę wieprzową i  karczek)
  • 2 duże cebule
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • chili w proszku ( wg uznania)
  • słodka papryka ( ok. łyżeczki )
  • ok. litra wody
  • olej do obsmażenia mięsa
  • 3 - 4 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
  • Mięso umyć, oczyścić z błon i tłuszczu, a następnie pokroić w kostkę. Posolić i doprawić pieprzem. Następnie obsmażamy je na oleju (2-3 łyżki) na mocno brązowy kolor (oczywiście jeśli chcemy uzyskać ciemny kolor sosu).
  • W garnku zagotowujemy ok litr wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, a następnie mięso.
  •  Na tej samej patelni ( na której smażyliśmy mięso) zeszklić drobno pokrojoną cebulę i dodać ją do gotującego się gulaszu.
  • Gulasz gotujemy ok 1 godziny. Doprawiamy chili ( wg uznania ), słodką papryką  oraz ewentualnie solą i pieprzem.
  • Przygotowujemy mąkę ( ten sposób podpatrzyłam kiedyś u znajomych i teraz tak właśnie robię): mąkę wsypujemy na suchą patelnie i doprowadzamy do jej zbrązowienia oczywiście robimy to  na wolnym ogniu ( aby nie przypalić ) często mieszając. Następnie studzimy i przesypujemy do miski lub innego naczynia, dodajemy ok pół szklanki zimnej wody i dokładnie roztrzepujemy, aby nie było grudek. Wlewamy stopniowo do gotującego się gulaszu aż do momentu uzyskania pożądanej konsystencji sosu ( jeśli wody, w której gotuje się mięso jest więcej należy przygotować więcej mąki, aby uzyskać zawiesisty sos ). Chwilę razem gotujemy.
  • Gulasz podajemy z kaszą, ziemniakami, kluskami śląskimi czy też plackami ziemniaczanymi.
 Smacznego :)))