Menu

wtorek, 7 stycznia 2014

Bagietka nadziewana pastą z tuńczyka i papryką

Kolejna z przekąsek, która oprócz rolady ze szpinaku, królowała na moim stole sylwestrowym. Myślę, że jeszcze nie raz ją powtórzę, a jeżeli wy postanowicie zrobić taką przekąskę to proponuję dzień wcześniej przygotować pastę z tuńczyka i dopiero na drugi dzień nadziewać nią bagietkę.Pomysł na taką przekąskę znalazłam na tym bloggu.




Składniki na pastę z tuńczyka:

  • 5 jajek
  • 130g tuńczyka ( już odsączonego z zalewy)
  • mała cebula
  • 3 łyżeczki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sól, pieprz
 
Ponadto potrzebne będzie:
  • 1 bagietka duża lub 2 małe
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki żółtej
  • 1 mała cebula czerwona

Wykonanie:
  1. Przygotowujemy pastę jajeczną  ( najlepiej dzień wcześniej).
  2. Czerwoną i żółtą paprykę kroimy w większą kostkę.
  3. Czerwoną cebulę kroimy drobno.
  4. Wszystkie składniki wrzucamy do pasty jajecznej, mieszamy.
  5. Bagietkę można podzielić na kilka części, by łatwiej się je wydrążyć. Ucinamy końcówki bagietki, za pomocą widelca usuwamy miąższ. Do wydrążonego środka nakładamy nasz farsz z pasty i papryk, dość dokładnie ugniatając do środka. Następnie taką bagietkę kroimy w krążki.