Menu

czwartek, 9 stycznia 2014

Naleśniki przepis podstawowy II

Poprzedni przepis na naleśniki który podałam na blogu jest dobry jednak wymaga on posiadania wagi, aby odmierzyć mąkę itp. Ten który teraz podam jest idealny dla tych którzy lubią naleśniki, a nie mają ani czasu ani ochoty na bawienie się w odmierzanie odpowiednich ilości składników :). Jest to mój ulubiony przepis. Pochodzi on z książki Gotuję w domu.  Na Zdjęciu  naleśniki z serem. 



Przepis na 10 -12szt. średniej wielkości naleśników:
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody,
  • 2 całej jaja,
  • sól
  • margaryna, olej lub słonina do smarowania patelni
 Przygotowaną mąkę wsypujemy do miski dodajemy jajka i wlewamy po trochu mleko z wodą. Mieszamy ( miksujemy)  dokładnie rozcierając grudki, solimy. Powstała nam  płynna, gładka masa, która po wylaniu na mocno rozgrzaną patelnię posmarowaną tłuszczem powinna się po niej powoli rozlewać. Poruszamy patelnią w taki sposób, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe jej dno. Smażymy na niezbyt silnym ogniu z obu stron.

farsz z twarożku do naleśników:
  • 1/2 kg świeżego niekwaśnego twarożku  ( można użyć również twarożku homogenizowanego),
  • 2 żółtka,
  • 2 pełne łyżki cukru,
  • cukier wanilinowy,
Ser rozetrzeć dokładnie z żółtkami i cukrem, dodać cukier wanilinowy, całość wymieszać.

Farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy lub składamy jak kto woli. 



Smacznego :)