Poprzedni przepis na naleśniki który podałam na blogu jest dobry jednak wymaga on posiadania wagi, aby odmierzyć mąkę itp. Ten który teraz podam jest idealny dla tych którzy lubią naleśniki, a nie mają ani czasu ani ochoty na bawienie się w odmierzanie odpowiednich ilości składników :). Jest to mój ulubiony przepis. Pochodzi on z książki Gotuję w domu. Na Zdjęciu naleśniki z serem.
Przepis na 10 -12szt. średniej wielkości naleśników:
- 1,5 szklanki mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka wody,
- 2 całej jaja,
- sól
- margaryna, olej lub słonina do smarowania patelni
Przygotowaną mąkę wsypujemy do miski dodajemy jajka i wlewamy po trochu mleko z wodą. Mieszamy ( miksujemy) dokładnie rozcierając grudki, solimy. Powstała nam płynna, gładka masa, która po wylaniu na mocno rozgrzaną patelnię posmarowaną tłuszczem powinna się po niej powoli rozlewać. Poruszamy patelnią w taki sposób, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe jej dno. Smażymy na niezbyt silnym ogniu z obu stron.
farsz z twarożku do naleśników:
- 1/2 kg świeżego niekwaśnego twarożku ( można użyć również twarożku homogenizowanego),
- 2 żółtka,
- 2 pełne łyżki cukru,
- cukier wanilinowy,
Farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy lub składamy jak kto woli.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz