Poprzedni przepis na naleśniki który podałam na blogu jest dobry jednak wymaga on posiadania wagi, aby odmierzyć mąkę itp. Ten który teraz podam jest idealny dla tych którzy lubią naleśniki, a nie mają ani czasu ani ochoty na bawienie się w odmierzanie odpowiednich ilości składników :). Jest to mój ulubiony przepis. Pochodzi on z książki Gotuję w domu.  Na Zdjęciu  naleśniki z serem. 
Przepis na 10 -12szt. średniej wielkości naleśników:
- 1,5 szklanki mąki,
 - 1 szklanka mleka,
 - 1 szklanka wody,
 - 2 całej jaja,
 - sól
 - margaryna, olej lub słonina do smarowania patelni
 
 Przygotowaną mąkę wsypujemy do miski dodajemy jajka i wlewamy po trochu mleko z wodą. Mieszamy ( miksujemy)  dokładnie rozcierając grudki, solimy. Powstała nam  płynna, gładka masa, która po wylaniu na mocno rozgrzaną patelnię posmarowaną tłuszczem powinna się po niej powoli rozlewać. Poruszamy patelnią w taki sposób, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe jej dno. Smażymy na niezbyt silnym ogniu z obu stron. 
farsz z twarożku do naleśników:
- 1/2 kg świeżego niekwaśnego twarożku ( można użyć również twarożku homogenizowanego),
 - 2 żółtka,
 - 2 pełne łyżki cukru,
 - cukier wanilinowy,
 
Farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy lub składamy jak kto woli.
Smacznego :)


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz